IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90 големи компании в света се ангажираха да намалят въглеродните емисии

Периодът между 2015 и 2019 г. е бил най-топлият петгодишен период в историята, сочи доклад на Световната метеорологична организация

18:32 | 22.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти 90 големи компании в сектори от хранителни стоки до цимент и телекомуникации се ангажират да намалят въглеродните си емисии в нова кампания за насочване на международните компании към нисковъглеродно бъдеще, съобщиха организаторите, цитирани от Ройтерс.

Коалицията We Mean Business съобщи, че десетки компании са се присъединили към инициативата в двата месеца преди срещата на върха на ООН в понеделник, целяща да стимулира по-бързи действия по отношение на климатичните промени.

„Сега е необходимо още много компании да се присъединят към движението, изпращайки ясен сигнал, че пазарите се променят“, заяви в комюнике генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Коалицията беше създадена през юни с призив за действия от ООН, бизнес лидери и ръководители на гражданското общество. Месец по-късно бяха обявени първите 28 компании, които се присъединяват към нея. We Mean Business съобщи, че сега в нея участват 87 компании с обща пазарна капитализация от над 2,3 трлн. долара.

Някои компании в коалицията се съгласяват да намалят въглеродните си емисии до нетна нула до 2050 г., включително швейцарската компания за храни Nestle, френската компания за строителни материали Saint-Gobain и френският козметичен гигант L’Oreal.

Други не са се ангажирали да станат въглеродно неутрални, но казват, че ще съобразят дейността си с целта за ограничаване на ръста на средните глобални температури до 1,5 градуса по Целзий, посочена в Парижкото споразумение от 2015 г.

В тази група влизат финландската телекомуникационна компания Nokia, френската компания за храни Danone и британският производител на лекарства AstraZeneca, съобщава We Mean Business.

На фона на ускоряването на последиците за климата от топящите се ледникови шапки и повишаването на морското равнище учените казват, че светът трябва да намали наполовина парниковите газове през идните десет години, за да избегне катастрофално затопляне.

Тъй като компаниите за фосилни горива продължават да разработват нови петролни и газови находища, а много развиващи се страни увеличават въглищните централи, обещанията на коалицията са миниатюрни, съотнесени към растящите глобални емисии.

Някои експерти поставят под въпрос дали публични компании, ангажирани да постигнат максимална възвръщаемост за акционерите, ще могат да направят изискваните големи инвестиции за борба с климатичните промени. Въпреки това много инвеститори притискат компаниите да предприемат действия по отношение на рисковете за климата, а ръководителите също са подложени на натиск от млади активисти, които мобилизираха милиони хора в цял свят да протестират в петък.

We Mean Business смята, че обещанията на предимно европейски компании, както и някои северноамерикански и азиатски компании, да се съобразят с определените цели за намаляване на въглеродните емисии ще накарат и други компании да последват примера им.

Генералният секретар на ООН Гутериш смята, че частният сектор е от ключово значение за поемането на по-амбициозни ангажименти по време на срещата на върха за климата в Ню Йорк в понеделник, която цели да затвърди Парижкото споразумение преди навлизането му в ключова фаза от прилагането му догодина.

Представители на компании като датската енергийна група Orsted, испанската енергийна компания Iberdrola и германския застраховател Allianz трябва да говорят наред с държавни ръководители по време на еднодневната среща, сочи проектът за дневен ред.

Междувременно доклад на Световната метеорологична организация показва, че периодът, обхващащ годините от 2015 г. до 2019 г., е бил най-топлият петгодишен период, откакто са започнали да се правят статистики в тази насока, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Документът беше публикуван днес в навечерието на срещата на върха за климата.

Докладът е въз основна на предварителни оценки, тъй като периодът все още не е приключил. Съпоставено с предишния петгодишен период, през настоящата петилетка средните температури са били по-високи с 0,2 градуса по Целзий, предаде ДПА. А в сравнение с периодите през 1850-1900 г. температурите през петилетния период са били с 1,1 градуса по Целзий по високи, допълва AFP.

Генералният директор на СМО Петери Таалас призова за утрояване на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове с оглед изпълнение на целта за задържане на повишението на глобалните температури под 2 градуса по Целзий до 2100 г.

В доклада на СМО се казва, че признаците и въздействието на климатичните промени, като покачване на морското ниво, топене на ледовете и екстремни метеорологични феномени, са се увеличили през периода 2015-2019 г.

Последните данни потвърждават тенденцията от предишните четири години, които са били най-горещите, откакто се водят подобни статистики, тоест от 1850 г. Стана известно също така, че месец юли 2019 г., белязан от няколко горещи вълни, по-специално в Европа, е счупил абсолютния температурен рекорд, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още