Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Най-големите икономики през 2030 г.

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически следващото десетилетие

Графика на деня: Най-големите икономики през 2030 г.

Индийка и синът ѝ продават фойерверки в Делхи. Снимка: Архив Ройтерс

Днешните развиващи се пазари са утрешните двигатели на света. Или поне това сочи скорошна прогноза на Standard Chartered – мултинационалната банка, базирана в Лондон.

Според банката развиващите се икономики като Индонезия, Турция, Бразилия и Египет се издигат нагоре по стълбицата и до 2030 г. седем от десетте най-големи икономики в света по брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъдат разположени на развиващите се пазари, съобщава VisualCapitalist.

2017 г. спрямо 2020 г.

За да създаде допълнителен контекст, VisualCapitalist сравнява тези прогнози с последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) за БВП за 2017 г. Освен това добавя потенциалната процентна промяна за всяка страна.

Ето как се изменят и цифрите:

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически в посочения период.

Ако сравним данните на банката с тези за 2017 г. на МВФ, разликата между двете цифри са зашеметяващите 583%. Това прави тази прогноза доста амбициозна, особено като се има предвид, че организации като МВФ смятат, че икономиката на Египет ще расте средно с 8% годишно през следващите пет години.

Възходът на развиващите се пазари

Ако оставим Египет настрана, вероятно е възходът на развиващите се пазари да остане тема на бъдещи прогнози и на други банки и международни организации.

До 2030 г. Индия ще бъде втората по големина икономика в света по БВП, сочат няколко различни модела. А дотогава тя ще бъдат е държавата с най-голямо население (очаква се да размине Китай през 2026 г.)

Предвид факта, че разделенията между развиващите се и развитите икономики сякаш се затварят по-бързо от преди, това би трябвало да се разглежда като изглежда възможност за всички инвеститори в дългосрочен план.

Други графики вижте тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
2
 
8
red6 до: BobbyM
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Египет реално ще има 1/3 от населението на US, без неговия ценз. За други ресурси да не говорим, че то общо взето 70% от Египет е една тежка пустиня без нищо.
0
 
1
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да допуснем че графиката е вярна - това означава че след едно десетилетие икономиката на Египет ще е половината от тази на САЩ и два пъти колкото тази на Германия в момента! Очевидно противоречие защото тази държава няма нужните ресурси и технология за достигне такова бвп в такъв срок => допускането ни е грвшно ;)
0
 
3
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В тази статия няма нищо вярно! Данните за БВП от 2017 са пълна глупост. Моля не пишете такива глупости.
0
 
4
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какво е това безумие да сравнявате икономики по РРР ?! Това е измерител по-скоро за благоденствие на населението, докато си е в границите на държавата...
1
 
14
 
4
преди 2 месеца
Кой *** е правил тази статия?
БВП на Индия не е 9,5 трилиона, нито на Китай е 23,2 трлилиона USD към 2017 - може да го проверите в гуугъл. Хайде малко хората които пишат статии да се образоват малко... Това е БВП но така наречения (PPP - Purchasing Power Parity)... Като искате да го сравнявате така може да дадете пояснение, че доста хора не знаят или не се замислят.

Още от Други
Кадър на деня за 22 март