Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Най-големите икономики през 2030 г.

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически следващото десетилетие

Графика на деня: Най-големите икономики през 2030 г.

Индийка и синът ѝ продават фойерверки в Делхи. Снимка: Архив Ройтерс

Днешните развиващи се пазари са утрешните двигатели на света. Или поне това сочи скорошна прогноза на Standard Chartered – мултинационалната банка, базирана в Лондон.

Според банката развиващите се икономики като Индонезия, Турция, Бразилия и Египет се издигат нагоре по стълбицата и до 2030 г. седем от десетте най-големи икономики в света по брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъдат разположени на развиващите се пазари, съобщава VisualCapitalist.

2017 г. спрямо 2020 г.

За да създаде допълнителен контекст, VisualCapitalist сравнява тези прогнози с последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) за БВП за 2017 г. Освен това добавя потенциалната процентна промяна за всяка страна.

Ето как се изменят и цифрите:

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически в посочения период.

Ако сравним данните на банката с тези за 2017 г. на МВФ, разликата между двете цифри са зашеметяващите 583%. Това прави тази прогноза доста амбициозна, особено като се има предвид, че организации като МВФ смятат, че икономиката на Египет ще расте средно с 8% годишно през следващите пет години.

Възходът на развиващите се пазари

Ако оставим Египет настрана, вероятно е възходът на развиващите се пазари да остане тема на бъдещи прогнози и на други банки и международни организации.

До 2030 г. Индия ще бъде втората по големина икономика в света по БВП, сочат няколко различни модела. А дотогава тя ще бъдат е държавата с най-голямо население (очаква се да размине Китай през 2026 г.)

Предвид факта, че разделенията между развиващите се и развитите икономики сякаш се затварят по-бързо от преди, това би трябвало да се разглежда като изглежда възможност за всички инвеститори в дългосрочен план.

Други графики вижте тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
red6 до: BobbyM
преди 1 ден
Няма профилна снимка
Египет реално ще има 1/3 от населението на US, без неговия ценз. За други ресурси да не говорим, че то общо взето 70% от Египет е една тежка пустиня без нищо.
0
 
1
 
7
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Да допуснем че графиката е вярна - това означава че след едно десетилетие икономиката на Египет ще е половината от тази на САЩ и два пъти колкото тази на Германия в момента! Очевидно противоречие защото тази държава няма нужните ресурси и технология за достигне такова бвп в такъв срок => допускането ни е грвшно ;)
0
 
3
 
6
преди 2 дни
Няма профилна снимка
В тази статия няма нищо вярно! Данните за БВП от 2017 са пълна глупост. Моля не пишете такива глупости.
0
 
3
 
5
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Какво е това безумие да сравнявате икономики по РРР ?! Това е измерител по-скоро за благоденствие на населението, докато си е в границите на държавата...
1
 
14
 
4
преди 3 дни
Кой *** е правил тази статия?
БВП на Индия не е 9,5 трилиона, нито на Китай е 23,2 трлилиона USD към 2017 - може да го проверите в гуугъл. Хайде малко хората които пишат статии да се образоват малко... Това е БВП но така наречения (PPP - Purchasing Power Parity)... Като искате да го сравнявате така може да дадете пояснение, че доста хора не знаят или не се замислят.

Още от Други
Капиталът печели срещу труда в световен мащаб