IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-големите икономики през 2030 г.

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически следващото десетилетие

13:10 | 14.01.19 г. 8
<p>
	Индийка и синът ѝ продават фойерверки в Делхи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Индийка и синът ѝ продават фойерверки в Делхи. Снимка: Архив Ройтерс

Днешните развиващи се пазари са утрешните двигатели на света. Или поне това сочи скорошна прогноза на Standard Chartered – мултинационалната банка, базирана в Лондон.

Според банката развиващите се икономики като Индонезия, Турция, Бразилия и Египет се издигат нагоре по стълбицата и до 2030 г. седем от десетте най-големи икономики в света по брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъдат разположени на развиващите се пазари, съобщава VisualCapitalist.

2017 г. спрямо 2020 г.

За да създаде допълнителен контекст, VisualCapitalist сравнява тези прогнози с последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) за БВП за 2017 г. Освен това добавя потенциалната процентна промяна за всяка страна.

Ето как се изменят и цифрите:

Може би най-голямата изненада в списъка е Египет – страната, която според Standard Chartered ще се разраства най-бързо икономически в посочения период.

Ако сравним данните на банката с тези за 2017 г. на МВФ, разликата между двете цифри са зашеметяващите 583%. Това прави тази прогноза доста амбициозна, особено като се има предвид, че организации като МВФ смятат, че икономиката на Египет ще расте средно с 8% годишно през следващите пет години.

Възходът на развиващите се пазари

Ако оставим Египет настрана, вероятно е възходът на развиващите се пазари да остане тема на бъдещи прогнози и на други банки и международни организации.

До 2030 г. Индия ще бъде втората по големина икономика в света по БВП, сочат няколко различни модела. А дотогава тя ще бъдат е държавата с най-голямо население (очаква се да размине Китай през 2026 г.)

Предвид факта, че разделенията между развиващите се и развитите икономики сякаш се затварят по-бързо от преди, това би трябвало да се разглежда като изглежда възможност за всички инвеститори в дългосрочен план.

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още