IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран има потенциални купувачи на петрола си въпреки американските санкции

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран миналата година и наложиха санкции на иранската петролна и банкова индустрия

11:10 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички страни, които получиха временно разрешение от САЩ да продължат да купуват известно количество ирански петрол, се съобразяват с американските санкции, заяви високопоставен ирански енергиен представител. Той допълни, че Техеран се надява да намери нови купувачи, предава Ройтерс.

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран миналата година и наложиха санкции върху иранската петролна и банкова индустрия, като в същото време дадоха временно разрешение на осем страни да продължат да купуват суров петрол от Ислямската република.

„Китай, Индия, Япония, Южна Корея и други страни, които получиха разрешение от Америка да внасят ирански петрол, не искат да купят и един барел повече от Иран“, е казал Амир Хосеин Заманиния, заместник-министър на петрола по международните търговски въпроси, цитиран от осведомителната агенция на петролното министерство SHANA.

Но без да разкрива подробности, Заманиния е заявил: „Въпреки американския натиск върху иранския петролен пазар броят на потенциалните купувачи на ирански петрол значително се увеличи заради конкурентния пазар, алчността и преследването на по-голяма печалба“.

180-дневно освобождаване от санкциите получиха също Италия, Гърция, Тайван и Турция.

Вашингтон се стреми да сведе до нула иранския износ на петрол, за да ограничи ракетната и ядрената програма на Техеран и да парира растящото му военно и политическо влияние в Близкия изток.

Иран призова европейските страни, които все още са ангажирани с ядреното споразумение, да се противопоставят на санкциите, като създадат финансов механизъм, който улеснява плащанията за продадения ирански петрол.

Заманиния е заявил, че механизмът, наречен Инструмент за търговия със специална цел, ще „помогне, но не може да разреши проблема, тъй като американското влияние ще засегне действията на европейските страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още