Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Пандемията не трябва да ни разсейва от ангажимента за енергиен преход

Спадът в количеството на въглеродните емисии е временно явление и може да се обърне отново към растеж след края на вирусната криза, смята Фатих Бирол

МАЕ: Пандемията не трябва да ни разсейва от ангажимента за енергиен преход

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Снимка: Bloomberg

Влиянието на коронавируса по света и произтичащите от това смущения на глобалните пазари са в глобалния обществен, политически и икономически фокус. Въпреки че правителствата реагират на тези взаимосвързани кризи, те не трябва да изпускат от поглед голямото предизвикателство на нашето време - чистия енергиен преход, пише Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в коментар за Energy Post. 

Още по темата

Коронавирусът се превръща в безпрецедентна международна криза със сериозни последствия за здравето и икономическата активност на хората. Въпреки че могат да бъдат тежки, ефектите вероятно ще бъдат временни. Междувременно заплахата, породена от изменението на климата, която налага да намалим значително глобалните емисии на парникови газове през това десетилетие, ще остане. Не бива да позволяваме на днешната криза да компрометира нашите усилия за справяне с неизбежното предизвикателство пред света.

Направете икономическите стимули зелени

Правителствата изготвят планове за стимули в опит да противодействат на икономическите щети, нанесени от коронавируса. Тези пакети от стимули предлагат отлична възможност да се гарантира, че основната задача за изграждане на сигурно и устойчиво енергийно бъдеще няма да се изгуби сред шума на непосредствените приоритети.

Мащабните инвестиции за стимулиране на развитието, внедряването и интегрирането на технологиите за чиста енергия като слънчева енергия, вятъра, водорода, батериите и улавянето на въглерод (CCUS) трябва да бъдат централна част от плановете на правителствата, защото ще донесат двойни ползи в лицето на стимулирането на икономиката и ускоряването на прехода към чиста енергия. Напредъкът, който ще постигнем в трансформирането на енергийната инфраструктура на страните, няма да бъде временен – той може да има трайна промяна за нашето бъдеще.

Както краткосрочни, така и дългосрочни ползи

Разходите за ключови технологии за възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия са много по-ниски, отколкото през предходните периоди, когато правителствата пускаха стимулиращи пакети. И технологията както за слънчевата, така и за вятърната енергия, е в много по-добра форма, отколкото в миналото.

Междувременно водородът и улавянето на въглерод се нуждаят от големи инвестиции, за да бъдат по-широко популяризирани и да се намалят разходите. За това могат да помогнат настоящите нива на лихвените проценти, които вече са достатъчно ниски и намаляват допълнително, което прави финансирането на големи проекти по-достъпно. Правителствата могат да направят чистата енергия още по-привлекателна за частните инвеститори, като предоставят гаранции и договори за намаляване на финансовите рискове.

Не се разсейвайте заради коронавируса

Предприемането на тези стъпки е изключително важно, тъй като комбинацията от коронавируса и променливите пазарни условия ще отвлече вниманието на политиците, бизнес лидерите и инвеститорите далеч от прехода към чиста енергия.

Тази ситуация е тест за ангажираността на правителствата и компаниите. Наблюдателите бързо ще забележат, ако акцентът им върху прехода към чиста енергия избледнява, когато пазарните условия станат по-неблагоприятни.

Ценовият крах на петролните пазари ще разхлаби усилията за енергийна ефективност

Резкият спад на петролните пазари може да подкопае преходите към чиста енергия чрез намаляване на натиска на политиките за енергийна ефективност. Без мерки на правителствата по-евтината енергия винаги води до това потребителите да я използват по-малко ефективно. Намалява привлекателността за закупуване на по-ефективни автомобили или преоборудване на домове и офиси, за да се пести енергия. Това е лоша новина, тъй като темпът на подобрения в енергийната ефективност, важен елемент за постигане на международните климатични цели, вече отслабва през последните години.

Правителствата могат да се справят с това, като следват политиките, които вече се оказаха успешни, като например мерките за подобряване на енергийната ефективност на сградите, които създават нови работни места, намаляват сметките за енергия и опазват околната среда.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
Biso до: korn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Дал съм грешни данни. Нефт и газ съствляват 18% от БВП на Норвегия и 62% от износа им. Няма да е лесно да запълнят тази дупка.

Относно мигрантите, не бъди толкова сигурен, че ще спрат да ги хранят. Нищо не е свършило докато не свърши.

Norway is in the global top 7 exporters of crude oil. The oil and gas sector constitutes around 18% of Norwegian GDP and 62% of Norwegian exports in 2018. Norway is Western Europe's most important source of natural gas
1
 
1
 
9
khao до: Hahoto
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
пак добре,че можеш да четеш... поздрави!
1
 
2
 
8
korn до: Biso
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ходил съм в Норвегия. Много са напред с зелената енергия. Много електрички карат. 5 милиона са, организирани и дисциплинирани.И да спрат да продават нефт пак ще са по добре от нас например. А историята че някой ще продължава да храни мигранти в Европа, свърши.
1
 
2
 
7
Biso до: korn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
И Норвегия е в това число - 25% от износа е нефт. Погледни какво става с норвежката крона тези дни. Там имат и много мигранти, които трябва да хранят и може да стане много лошо.
3
 
2
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Как да преминем към зелена енергия. Това значи полуразвитите мюсулмани и руснаци които се изхранват благодарение на петрола да умрат от глад. Говорим за 1,5 милиарда маймуни, които могат да бъдат агресивни. Трябва първо някак си да ги ограничим да не нападат цивилизацията.

Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики