IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: НАТО трябва да отговори на възхода на Китай

Нарастващата увереност на Пекин предизвиква безпокойство за намеренията му

14:48 | 07.08.19 г. 5
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

НАТО трябва да разбере последиците от възхода на Китай на фона на разширяването на влиянието на Пекин по света, включително в райони, в които може да отправи предизвикателство пред страни членки на алианса, заяви в интервю за Ройтерс от Сидни генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Нарастващата увереност на Китай, включително в Южнокитайско море, предизвиква безпокойство за намеренията му и САЩ призоваха НАТО да признае и да се приспособи към нововъзникващите заплахи, включително от азиатската страна.

„Не става въпрос за навлизане на НАТО в Тихоокеанския регион, а за отговор на факта, че Китай се приближава до нас“, заяви Столтенберг.

„Китай инвестира усилено в критична инфраструктура в Европа, засилва присъствието си в Арктика, а също и в Африка и в киберпространството. Поради всичко това за НАТО е важно да отговори на възхода на Китай и ние правим това не на последно място, като работим с партньорите си в региона – Австралия, Нова Зеландия, но също и Япония и Южна Корея“, заяви Столтенберг.

Властите в Пекин съобщиха, че икономическият и военен напредък на страната не представлява заплаха за останалите страни.

Въпреки това напрежението нарасна на фона на ескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин и американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че иска разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-тихоокеанския регион.

В неделя, по време на посещение в Сидни, Еспър заяви, че Китай дестабилизира Индо-тихоокеанския регион и обвини Пекин в хищнически похвати в икономиката и кражба на интелектуална собственост.

„Говорих с министър Еспър вчера и той ясно заяви, че разработването на нови оръжия със среден обсег ще отнеме време, потенциалното им разполагане в тази част на света също ще отнеме време и че не е взето решение“, каза Столтенберг.

Той говори след среща с австралийския премиер Скот Морисън и министрите му на външните работи и на отбраната, на която са били обсъдени теми като Китай, войната в Афганистан, тероризма и киберсигурността.

„За мен е изключително полезно да изслушам Австралия заради познанията, опита и просто присъствието й в този регион, които дават разбиране какво е важно за НАТО“, заяви Столтенберг.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия, но дипломатическите и търговските отношения бяха охладени значително заради изразените от Канбера притеснения от влиянието на Пекин в страната. Австралия забрани достъп на китайската телекомуникационна компания Huawei до 5G мрежата си.

Подобно на западните си съюзници страната е притеснена, че 5G ще бъде основна технология за критична инфраструктура, която може да бъде компрометирана от Пекин. Китай опровергава подобни притеснения.

„НАТО също смята, че 5G технологията ще бъде основен елемент в обществото и организацията работи по формулирането на начин за обезопасяването на собствената си технология“, заяви Столтенберг.

„5G технологията е изключително важна, тъй като ще засегне всички области на живота – индустрия, комуникации, енергетика, по много по-фундаментален начин, отколкото 4G прави това днес“, допълни той.

Столтенберг коментира и последния кръг от мирни преговори за Афганистан, като повтори по-ранните си изявления в Нова Зеландия, че постигането на сделка е по-близо от когато и да било.

„Надявам се, че ще бъде възможно да постигнем споразумение скоро. По-близо сме до сделка от когато и да било преди, но не мога да посоча точна дата, защото преговорите продължават“, каза генералният секретар на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 4 години
Момчета, вие двамата сте ясно доказателство че народа ни на 80 % е зад Русия :) Предатели на демократичните евроатлатнически ценности ! Аз пък отивам да громя Китайците в Китайско море ама преди това малко ще по-троля срещу лошите Руснаци и в частност срещу Путин които сутрин закусва с пеленачета и пие кръв от 20 годишни девици.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
korn
преди 4 години
И аз не мога да се включа.. в момента защитавам изконните руски интереси в Украйна и трепа украинци и славяни. След това заминавам за Сирия да браня ислямския диктатор Асад от лошите християнни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 4 години
нема как, половината сме на защитната линия за турски паток и беляне! ... печелиме и отиваме на другата след това, но не може и на двете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
markov
преди 4 години
Юруш всички да защитаваме изконните американски интереси в Южно Китайско море.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
s3
преди 4 години
Правилно се казва, че ние трябва да отговорим на нерегламентираната и непоискана експанзия на Китай. Време е да се помисли за едно ембарго към Китай и някакви санкции, които да му покажат, че не бива да действа по този начин и да постига подобни нива на икономически растеж, защото това не е желано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още