IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: За инвеститорите емисиите на парникови газове са новото крипто

Добър сигнал на пазара на природен газ е появата на конкурент на "Газов Хъб Балкан" в лицето на Българска енергийна търговска платформа, посочи адвокатът

22:47 | 10.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Емисиите на парникови газове са новото крипто - цените им падат и се увеличават с волатилността на криптовалутите, без това да е свързано с някакво реално изражение. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

По думите му може да се очаква волатилност в цените на емисиите през тази и следващата година, защото те се използват като инвестиционен инструмент. Според него положителното в случая е, че тези цени правят амбициите за зелен преход доста по-реализируеми.

Друга тема, която Кискинов засегна, са цените на природния газ. Той отбеляза, че при фючърсите с доставка през април има изменение от 2,8% само в рамките на ден.

“Трябва да вземем предвид бъдещите ремонти. През април и май много от централните започват да излизат в ремонт, включително АЕЦ Козлодуй, напомни адвокатът. - Традиционно през април пазарите са малко по-спокойни. Сега не се очаква това да е така, защото някои от централите не успяха да завършат напълно ремонтните си дейности през миналата година заради Covid.”

По отношение на енергийните пазари Кискинов отбеляза, че “е налице нов рунд от играта” - наблюдава се повишение на ценовите нива.

“Цените са около 110-130 лв. за пиков продукт и около 105-120 лв. за базов продукт. Причината е в редовния виновник - студеното време”, обясни той.

Адвокатът констатира, че цените за пиков и базов продукт започват да се доближават.

„Това става единствено при висока консумация и високо производство. В момента имаме факторите, които могат да дадат този резултат”, обясни Кискинов.

Той оцени като добър сигнал на пазара появата на конкурент на "Газов Хъб Балкан" в лицето на Българска енергийна търговска платформа АД.

“По-добре е да имаш много кандидати за определена дейност, отколкото да нямаш нито един. Това е добра индикация за осъществяването на инвестиционен интерес към тази дейност”, заяви юристът.

Как се движат цените на енергийния пазар? На кого ще даде лиценз за борсов оператор КЕВР?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Wind Power Is A Disaster In Texas, No Matter What Paul Krugman Sayshttps://***.zerohedge.com/political/wind-power-disaster-texas-no-matter-what-paul-krugman-says------------------------------------------------------------Кольо да хои да им го обясни на хората в Тексас .... и да видиш как ше му играят една лопата в простата тиквa дет се шибaa за жълти стотинки ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Некъв адвокат говори за енергийни пазари и инвестиции... пълен хаос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още