Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Разглеждат се варианти за стабилизиране на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова е сформирана работна група, която ще търси варианти за финансово подобряване на състоянието на дружеството

Разглеждат се варианти за стабилизиране на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Снимка: Министерство на енергетиката

Мерки за стабилизиране на ТЕЦ “Марица Изток 2” ЕАД трябва да предложи работнба група, сформирана със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която ще анализира финансовото и икономическото състояние на компанията, предава БТА.

Експерти от минстерството на енергетиката (МЕ), енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие следва да разработят до края на месеца конкретни предложения за стабилизиране на дружеството. 

Още по темата

Отбелязва се, че след влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове, за периода 2013-2017 г. ТЕЦ “Марица Изток 2” е извършил разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв.

Значителното увеличение на разходите за закупуване на парникови емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред компанията и “Български енергиен холдинг” ЕАД.

ТЕЦ “Марица Изток 2” е основна базова мощност, от стратегическо значение за електроенерийната система на България, така и на региона, припомнят от МЕ.

Към 30.06.2018 г. дружеството отново отчита голяма загуба в сравнение със същия период от изминалата година. Отрицателният финансов резултат за 2018 г. преди данъците е в размер на 116 млн. лв, докато за 2017 г. той е бил 36 млн. лв.

Високите преки производствени разходи за квоти за емисии на парникови газове са изтъкнати като една от основните причини за загубата.

 

 

 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Средната им продажна цена на МВт е 83лв, ако добавим загубата от 34лв се получава цена от 117лв! И това е без ДДС.
Да не се окаже, че е по-добре да се купува ток от американските централи, там поне загубата няма да е за наша сметка!
;)
1
 
0
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Продават на НЕК само 17% от произведената си енергия (поне това разбрах от отчета им за първото полугодие на 2018) и защо останалите 83% ги продават на загуба!?!
Класически пример за държавно управление по соц. образец
:(
1
 
0
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Има още лоши разходи неприсъщи на една компания - издръжка на ФК Берое 4.5 млн лв. Разходите им за персонал са около 115млн на година или над 20% от приходите! Отношението на приходи към плащания по разходи на емисии е направо плачевно: 115 към 283млн над 40%!?! Съпоставимо е с рахода им към мини Марица изток 121 млн..
Дано тези квоти да ги купуват от някое държавно дружество!!!
;)
1
 
3
 
2
Стоян Петров до: Sokratus
преди 2 години
Няма профилна снимка
Според мен правилния израз е "разделиха 26 млн лв с Пеевски".
1
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Подариха 26млн лв за студен резерв на ТЕЦ Варна (Пеевски) и сега да ги стабилизираме!?! Дават 9.5 млн за борба с кибер атаки!
Ети ги 36 млн от загубата!
Няма такива мошеници

Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия