Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Топлофикация София“: Мартенските сметки за парното са изрядни

Недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията, смята общественият посредник на дружеството Деян Дянков

„Топлофикация София“: Мартенските сметки за парното са изрядни

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Тъй като цената на природния газ е намалена от 1 април, няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, заяви пред БНР говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

Тя изтъкна, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парното. 

Още по темата

„В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски“, коментира ситуацията Павлова.

Според бившия спортен журналист Теодор Черешев, чиято мартенска сметка за топлоснабдяване е била с около 100 лв по-висока от тази за януари, „Топлофикация“ винаги намира обяснение на високите сметки.

„И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка“, посочи той.

Павлова увери, че „Топлофикация София“ е най-проверяваното дружество, а сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети.

По нейните думи фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на „Топлофикация София“ Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а „в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят". Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

„Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока,“ смята Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 г. съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019 г., каза още Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда, подчерта тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Росатом": Чакаме механизъм за възвръщане на инвестициите в АЕЦ "Белене"