IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Woodside Energy поема 30% от правата за търсене на петрол и газ в блок „Хан Кубрат“

Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение по договора с Shell и Woodside Energy

16:39 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

30% от правата за търсене и проучване на петрол и природен газ в „Блок 1-14 Кубрат“ ще бъдат прехвърлени от Shell International Exploration And Development Italia S.p.a. на Woodside Energy (Bulgaria) Limited, реши днес Министерският съвет по време на заседание, съобщават от пресцентъра на МС. 

През октомври 2015 г. МС даде разрешение на Shell Exploration and Production (LIX) B.V. да извършва търсене и проучване на петрол и газ в площ „Блок 1-14 Силистар“, разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Договорът е подписан на 23 февруари 2016 г.

През април 2017 г. МС даде разрешение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставеното разрешение от Shell Exploration and Production (LIX) B.V. на Shell International Exploration And Development Italia S.p.a., като със същото решение наименованието на проучвателната площ беше променена на „Блок 1-14 Кубрат“.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставеното разрешение е регламентирана в Закона за подземните богатства.

С днешното си решение МС упълномощи министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение по договора между Shell International Exploration And Development Italia S.p.a., Woodside Energy (Bulgaria) Limited и министъра на енергетиката.

Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на Shell International Exploration And Development Italia S.p.a., допълват от пресцентъра на МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още