IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 68-о място в индекса на най-здравите нации в света на Bloomberg

Шест от страните в топ десет се намират в Европа

17:01 | 25.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

България е на 68-о място сред 169 страни в света в индекса на Bloomberg на най-здравите нации в света. Страната ни губи пет позиции спрямо предходното издание на индекса от 2017 г., когато беше на 63-о място и изостава включително от Гърция, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Македония.

Тази година Испания изпреварва Италия и се превръща в най-здравата нация в света. Индексът класира страните според фактори, допринасящи за общото здраве. В предишното издание на индекса Испания заемаше шесто място.
Още четири европейски страни освен Испания и Италия попадат в топ десет през 2019 г.: Исландия (трето място), Швейцария (пето място), Швеция (шесто място) и Норвегия (девето място). Япония е най-здравата нация в Азия, като скача с три места спрямо 2017 г. и заема четвърто място, като заменя Сингапур, която сега е поставена на осма позиция. Австралия и Израел допълват топ десет, като заемат съответно седмо и десето място. Здравен Здравен

Индексът оценява страните въз основа на променливи като продължителност на живота, а в същото време отнема точки по критерии като употреба на цигари и затлъстяване. Той взема предвид и фактори, свързани с околната среда, включително достъп до чиста вода и санитарни съоръжения.

Жителите на Испания имат най-дългата продължителност на живота сред страните членки на Европейския съюз и страната изостава само от Япония и Швейцария в глобален план, сочат данни на ООН. Според прогнозите до 2040 г. Испания ще има най-голямата продължителност на живота от близо 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария, сочат данни на Institute for Health Metrics and Evaluation към Вашингтонския университет.

„Първичната здравна помощ се предоставя основно от държавата, специализирани семейни лекари и медицински сестри, които осигуряват превантивни услуги на деца, жени и възрастни пациенти, както и лечение на остри и хронични заболявания“, отбелязва Европейската обсерватория на здравните системи и политики в доклад за Испания от 2018 г., в който отбелязва още спада на сърдечно-съдовите заболявания и смъртните случаи от рак.

Хранителни навици

Според изследователи хранителните навици са причина за здравето на жителите на Испания и Италия, тъй като „Средиземноморската диета“, допълнена със зехтин и ядки, по-рядко води до сериозни сърдечно-съдови заболявания от хранителния режим с намален прием на мазнини, показва изследване на Медицинския факултет на университета в Навара.

Канада е най-здравата нация в Северна Америка, като заема 16-о място в индекса и далеч изпреварва САЩ и Мексико, които заемат съответно 35-о и 53-о място. Продължителността на живота в САЩ намалява заради смъртни случаи, причинени от свръхдоза наркотици или самоубийства.

Куба изпреварва САЩ с пет позиции и е единствената страна на предна позиция, която не попада в категорията на „високите доходи“ на Световната банка. Една от причините за успеха на островната страна може би е вниманието към превантивните грижи в сравнение с фокуса на САЩ върху диагностицирането и лечението на заболявания, съобщи American Bar Association Health Law Section в доклад от миналата година.

Южна Корея се изкачва със седем места до 17-о място, а Китай, където живеят 1,4 млрд. души, напредва с три позиции до 52-о място. Продължителността на живота в Китай е напът да задмине тази в САЩ до 2040 г., сочат данни на Institute for Health Metrics and Evaluation.

Страните от Субсахарска Африка заемат 27 от 30-те места в дъното на индекса, а останалите са Хаити, Афганистан и Йемен. Мавриций е най-здравата субсахарска нация, като заема 74-о място в глобалната класация. Страната има най-ниския процент на смъртност от заразни заболявания в региона, но той е помрачен от все още високата смъртност от инфекциозни болести. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
Россия заняла 95-е место в рейтинге стран по уровню здоровья населения. Соседние с Россией строчки в рейтинге заняли Кабо-Верде (94-е место) и Вануату (96-е место). 27 из 30 африканских государств, находящихся к югу от пустыни Сахара, признали с самым нездоровым населением в мире, исключением стали Гаити, Афганистан и Йемен. Самое здоровое население в этом регионе, по данным экспертов, в Маврикии, занявшей в рейтинге 74-е место.А почему так, с Матушкей ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още