IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: Без повече преговори за Brexit

Според председателя на Европейския съвет вчерашните заключения от срещата на върха на ЕС са били достатъчно ясни

19:20 | 14.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Няма да има нов кръг от преговори за Brexit, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс, по време на пресконференция след срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел. 

Туск добави, че въпреки това той ще бъде на разположение на британския премиер Тереза Мей, както и останалите представители от блока при отделянето на Великобритания от ЕС.

В същото време председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер сподели, че се възхищава на Мей и нейните усилия за постигане на споразумение.

Юнкер коментира и обявените от британския министър-председател предстоящи договорки между Лондон и  Брюксел относно границата между Ирландия и Северна Ирландия, споделяйки, че няма да може да присъства на срещите в Брюксел около коледните празници.

„Подкрепям начина, по който работи Мей. Това, което може би трябва да обсъдим сега, са бъдещите отношения между ЕС и Великобритания”, допълни председателят на ЕК.

По неговите думи по време на заседанието на ЕС в четвъртък вечерта е било съвсем ясно, че никой не е съгласен да се стартира нов етап на предоговаряне на споразумението.

„Трябва да понижим температурата”, заяви Юнкер, като добави: „Няма да отговоря на нападките срещу Европа и ЕК, въпреки че ми се иска”.

Според Доналд Туск вчерашните заключения на Европейския съвет са били достатъчно ясни.

„Това е добър знак, че сме готови да препотвърдим уверенията си и добрата си воля за предпазната мярка за Ирландия. Нямам намерение да организирам нови преговори и трябва да изключим всяка възможност за предоговаряне”, подчерта Туск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Този път Е С прояви характер и каза ясно -преговорите приключиха сега е време Великобритания да избере между мек и твърд Брексит Или може би най добрия вариант Нов референдум Което може би е най добрия вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още