IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК потвърди ликвидната помощ за KLM в размер на 3,4 млрд. евро

Съдът на ЕС анулира предишното решение на Брюксел след иск от страна на Ryanair

15:57 | 19.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) потвърди помощта от 3,4 млрд. евро, които ще получи авиокомпанията KLM от нидерландското правителство, съобщават от Брюксел. Средствата трябва да осигурят ликвидност за компанията в контекста на пандемията от коронавируса.

През май 2021 година Съдът на ЕС анулира решението на Брюксел да одобри държавната помощ за KLM след иск от ирландската Ryanair.

Тогава Съдът поиска отговор на въпросите защо KLM е единствената, която може да използва схемата за подпомагане и защо не се е възползвала от френската подкрепа, отпусната за Air France, с която са обединени.

Сега от ЕК потвърждават решението си и са изпратили обяснение до Съда относно функционирането на алианса Air France - KLM, както и подробности за бенефициентите на държавните помощи, отпускани от правителствата на Франция и на Нидерландия.

За Брюксел отпускането на средствата е необходима и пропорционална мярка, чрез която до бъде избегнат сериозен дисбаланс в икономиката на член на ЕС.

Първончално ЕК даде зелена светлина на помощта за KLM през юли 2020 година по силата на облекчените правила за държавни субсидии във връзка с разпространението на коронавируса. Компанията е вторият по големина частен работодател в страната с над 36 хил. служители.

Подкрепата, която получава авиокомпанията, е под формата на държавни гаранции за заеми, отпуснати от консорциум от банки, както и подчинен заем от страна на нидерландското правителство за срок от 5 години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
баси мизерниците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Фалита още не е ли забранен със закон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още