IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията в Европа моли за подкрепа заради скъпата енергия

Енергийно интензивни европейски компании обмислят намаляване на обеми и затваряне на производството заради волатилността на енергийните пазари

20:00 | 29.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg LP

Енергийно интензивните компании в Европа са поставени в тежко състояние заради скъпата енергия и се опитват да получат подкрепа от националните правителства, пише The Wall Street Journal. Изданието припомня рекордните цени на газа, достигнати преди празниците. Тогава суровината достигна цена от 180 евро за мегаватчас, или 2000 долара за 1000 куб. метра. В следващите дни търговията леко се успокои, но остава над нивото от 100 евро за мегаватчас.

Много компании могат да превключат на електричество, но това също не е изгодно, особено ако нямат сключени дългосрочни договори. В Испания например това не е честа практика и сега бизнесът трябва да разчита на спот пазарите за доставка на електроенергия. Във Франция и Германия обаче компаниите са по-защитени, сключвайки дългосрочни договори с фиксирани цени.

Заради високите цени на газовите пазари танкери с американски втечнен газ се пренасочват от задоволената Азия към Европа. Очакванията са, че това ще свали цената на газа, но цената все още е шест пъти по-висока от началото на годината. Заради скъпия газ, цената на електроенергията също се изстреля нагоре - газът е основна суровина за производство на електроенергия в много държави от Европа.

Едно от малкото изключения е Франция, която разчита много на ядрените централи. Но малко преди празниците Electricite de France трябваше да спре една от тях заради опасения за сигурността, което незабавно доведе до ръст на цената на електроенергията в страната.

Заради скъпата енергия много компании ограничават производството - от началото на декември един от най-големите производители на алуминий Aluminium Dunkerque намали с 3,7% производството си и засега отказва коментар дали ще има нови ограничения. Но компанията Nyrstar планира да спре производството на цинк през януари, заради високата волатилност на  енергийните пазари във Франция в началото на следващата година.

Цинкът е основна суровина за редица сектори - автомобилна индустрия, строителство и т.н. Цената на метала расте, а анализатори от Citigroup предупреждават, че много конкуренти на Nyrstar ще последват компанията и ще затворят производството в началото на следващата година.

Освен това компаниите прехвърлят част от увеличените си разходи за енергия върху потребителите и това води до ускоряване на инфлацията във Великобритания и еврозоната.

Скъпата енергия ограничава конкурентоспособността и печалбата на енергийно интензивното производство. Компании от сектора за производство на стъкло, цимент, преработка на стомана и метали, както и други сектори ще запишат сериозни загуби, ако това положение се запази. Затова и индустрията иска подкрепа от националните правителства и Европейската комисия още през октомври одобри конкретни стъпки като например намаляване на акцизи върху газа и енергията, както и други действия, които не засягат правилата за държавна помощ в общността.

България също се възползва от възможността - служебното правителство даде по 75 лева за потребен мегаватчас на бизнеса през октомври и ноември. Схемата получи одобрението на Брюксел. Кабинетът на Кирил Петков също планира да отпусне подкрепа на индустрията за четири месеца - до края на март 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Господин Вова каза: "Нали щяхте да правите ток от вятър? Искате помощ? Добре, ако новата германска министърка Анaлeна Бебокова дойде и ми направи като вятърът, ще си помисля !!!" - Цената на газът падна заради няколко американски танкерчета, и щото повял вятър, ама като е паднала - следващите танкерчета пак ще обърнат към Азия !!! Сигурен е само тоя газ по тръбата - ама както искат европейчетата, де... иначе написаното в статията е вярно - утре ще си купя още една руска стоманодобивна компания... ще видя и кой фабрикува цинк там, където има енергия на достъпна цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
elinelinov
преди 2 години
Цената на природният газ няма значение за " цивилизованата единна Европа" важното е да бъде " демократична нищо,че 1000м3 газ струва -1700 долара докато Руският по-контракт е 200-250 долара за 1000м3 но е " недемократична". Цената е без значение важното е структорното й съдържание " демократична ли е или не ? " .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още