Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия обмисля да предложи права за 3 млрд. евро за Monte dei Paschi

В момента купувачът на най-старата банка в света - UniCredit, прави проверка на активите на национализирания кредитор

Италия обмисля да предложи права за 3 млрд. евро за Monte dei Paschi

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия обмисля да предложи права за 3 млрд. евро за спасената Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, за да укрепи финансите на банката и да я направи по-привлекателна за поглъщане от UniCredit SpA.

Предпочитаното решение на финансовото министерство за задоволяване на искането на UniCredit за „капиталово неутрална сделка“ е продажбата на книжа, които да помогнат да се защитят дяловете на настоящите инвеститори, според хора, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Отстъпката, приложена към офертата, няма да бъде солена за инвеститорите, казват източниците на медията.

Мярката все още се обсъжда окончателният размер на офертата за права ще зависи от резултата от прегледа на UniCredit на активите на Monte Paschi и от съотношението на акции, разменени между UniCredit и Monte Paschi, допълват източниците на агенцията.

Изпълнителният директор на UniCredit Андреа Орсел започна ексклузивни преговори за поемане на проблемния кредитор от Сиена миналия месец, след като се договори с Министерството на финансите на Италия сделката да изключи лошите заеми на най-старата банка в света и всички извънредни съдебни спорове. UniCredit договори и защита от други потенциални кредитни рискове.

Разговорите са на ранен етап и подробни договорености, включително необходимостта от увеличение на капитала, ще бъдат анализирани едва след приключване на проверката, посочват още източниците на медията. Говорители на UniCredit, Monte Paschi и финансовото министерство на Италия отказват да коментират.

Продажбата на национализирания през 2017 г. кредитор на UniCredit може и да е предпочитаният от държавата път, но цената за данъкоплатците може да достигне 10 млрд. евро.

Страните обмислят структура на сделката, подобна на тази, която доведе до създаването на Banco BPM SpA преди пет години. Крайният размер на увеличението на капитала може да се окаже по-нисък, за да се вземат предвид фискалните ползи, предоставени от правителството, казва един от източниците на медията.

Италианското правителство може да получи акции на UniCredit без право на глас като част от евентуално поглъщане, докато притежателите на облигации ще бъдат защитени от всички загуби, които биха могли да дойдат от сделката.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова
Още по темата: Европа Banca Monte dei Paschi di Siena

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кандидатите за убежище в ЕС се увеличават през февруари