IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон отрича програмата в помощ на заведенията да е увеличила болните от COVID

Британският финансов министър не вижда причинно-следствена връзка между схемата за ресторантите и баровете и увеличаването в броя на заразените с коронавирус

14:08 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов министър Риши Сунак.<em> Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Британският финансов министър Риши Сунак. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак отхвърли идеята, че неговата водеща програма, в рамките на която бяха предоставени на британците ваучери посещение на ресторанти, е помогнала за разпространението на коронавируса през лятото.

По неговите думи е изключително трудно да се определи точно причината за предаването на вируса в такива условия, изтъквайки, че той би бил предпазлив при изразяването на подобни заключения. 

Сунак защити програмата на Министерството на финансите, която се оказа ключова по отношение на усилията му да защити работните места в сектора на хотелиерството, съобщава Bloomberg.

В неделя британският премиер Борис Джонсън заяви пред BBC, че инициативата в подкрепа на ресторантите и баровете, при която държавата покрива до 10 лири (13 долара) от сметката на човек в опит да се стимулира сектора, може да е допринесла за разпространението на коронавируса.

Сунак не вижда причинно-следствена връзка между схемата и увеличаването на инфекциите. Той добави, че броят на заразените с коронавирус е бил по-малък в райони като Югозападна Англия, където помощната програма е била интензивно използвана от населението.

Понастоящем правителството се опитва да потисне новия пик на вируса, докато страната се насочва към зимните месеци, включително чрез налагане на нови ограничения върху ресторантите и баровете.

В понеделник Сунак заяви пред BBC, че установяването на полицейски час за пъбовете и ресторантите „би могло“ да помогне за ограничаване на инфекцията. Той изтъкна още, че приоритет засега остава защитата на работните места, но след края на пандемията вниманието му ще се насочи към поддържането на публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още