IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa бърза да си осигури спасителен пакет от 10 млрд. евро

Компанията отчете 1,2 млрд. долара загуба за първото тримесечие

22:00 | 23.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Lufthansa си е поставила за цел да финализира спасителния пакет държавна помощ на стойност до 10 млрд. евро през следващата седмица, след като кризата с коронавируса принуди компанията да заземи почти всичките си самолети, твърдят източници, запознати с въпроса и цитирани от Ройтерс.

Пакетът ще включва средства от новия германски фонд за икономическа стабилизация (ESF), гарантирани от държавата заеми от Германия и дълг, предоставен от Австрия, Швейцария и Белгия, където са базирани дъщерните дружества на Lufthansa, добавят източниците.

Авиокомпанията води интензивни преговори с правителствата за различни инструменти за финансиране, за да осигури дейността на групата в близко бъдеще, обяви Lufthansa, след като отчете 1,2 млрд. долара загуба за първото тримесечие.

Компанията отказва да коментира повече, а германското правителство не е пожелало да говори по въпроса.

Този месец главният изпълнителен директор Карстен Спор заяви, че Lufthansa ще търси държавна подкрепа от Германия, Австрия, Швейцария и Белгия, тъй като харчи пари с „1 млн. евро в час“, което означава, че нейните 4 млрд. евро в брой ще бъдат недостатъчни.

Капиталовата инжекция от ESF, която вероятно ще е до 4 млрд. евро, първоначално може да дойде под формата на капитал без право на глас или т.нар. „мълчаливо участие“, твърдят двама източници, допълвайки, че всичко или част от това може да бъде преобразувано в акции на по-късен етап.

Близо 5 млрд. евро заеми, 80% гарантирани от германската държавна банка KfW, могат да бъдат част от пакета, посочват източниците, допълвайки, че Австрия, Швейцария и Белгия мога да допринесат с обща сума от 1 до 1,5 млрд. евро.

Очаква се тази седмица германското правителство да представи предложението си пред Lufthansa, а преговорите да завършат през следващата, допълват източниците, коментирайки, че със сигурност ще е включен свеж капитал.

В момента Lufthansa разполага с пазарна капитализация от 3,8 млрд. евро, а акционерите ѝ трябва да одобрят всяко голямо увеличение на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Само да не стане така, че следващата година да хлопнат вратите и да приземят самолетите. Което при тая компания е много вероятно. Тука Германските медии я чакат от около 2 години вече, явно основния инвеститор не е случаен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Апропо, Wizz и Rayanair ще излязат по-силни от тази криза, а другите с години ще лижат рани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
И за да не загубят такива като теб някакви "мижави" 300 евро, германският данъкоплатец ще набие 10 млр. в компания с лош мениджмънт. *** и свободната конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
terziеv
преди 3 години
Стискам палци, защото иначе горя с 300 евро. От месец не щат да ми върнат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още