Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ОИСР става малко по-оптимистична за глобалната икономика

Световната икономика се очаква да се свие с 4,5% през тази година на фона на досегашната прогноза за спад от 6%

ОИСР става малко по-оптимистична за глобалната икономика

Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Глобалният икономически срив няма да бъде толкова остър, каквито опасения имаше по-рано през годината, въпреки че възстановяването забавя темповете си и ще се нуждае още известно време от подкрепа от правителствата и централните банки. Това е основният извод в новата прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана в сряда.

Световната икономика ще се свие с 4,5% през тази година на фона на досегашната прогноза за спад от 6%, която бе зададена през юни, съобщи базираната в Париж институция, повишавайки очакванията си в отговор на възстановяването на активността след приключването на ограничителните мерки.

Налице са големи ревизии за представянията на САЩ и еврозоната, както и за Китай, за който сега организацията очаква да расте умерено - единствената държава от групата на Г-20 с такава перспектива.

Още по темата

Ако разпространението на коронавируса не излезе отново извън контрол, световната икономика ще се върне към растежа през следващата година, а ОИСР очаква глобалният БВП да се увеличи през 2021 г. с 5%. За сравнение: през юни прогнозата бе за повишение с 5,2 на сто.

Ако обаче отново се стигне до ръст на заразените, базираната в Париж организация предупреди, че по-строгите мерки за тяхното овладяване биха могли да отрежат 2 до 3 процентни пункта от заложените за 2201 година прогнози.

Прогнозите на ОИСР се базират и на предположението, че местните вирусни огнища ще продължат и ще бъдат овладявани чрез местни действия, а не чрез въвеждане на блокада на национално ниво в дадена държава. Освен това се залага и предположението, че ваксината срещу Covid-19 няма да бъде широко достъпна преди края на следващата година.Главният икономист Лорънс Бун коригира прогнозата на ОИСР за Германия до минус 5,4 процента. Сега ОИСР е дори малко по-оптимистична от федералното правителство, което очаква спад на икономиката от 5,8%. 

САЩ и еврозоната също ще се измъкнат с по-ниски спадове в брутния си вътрешен продукт.

А Китай трябва да премине през кризата още по-добре. Вместо да се свива, за икономиката на азиатската страна се очаква да нарасне с 1,8 процента тази година.


“Дори и перспективите да са малко по-добри, изобщо не гледаме в розово”, казва Бун в интервю за Handelsblatt. "Оставаме много предпазливи с нашата ревизия, защото има голяма несигурност относно по-нататъшния ход на възстановяването”.
От друга страна, по-бедните страни като Южна Африка, Индонезия, Индия, Мексико и Аржентина ще навлизат по-дълбоко в рецесия и според новата прогноза БВП на всяка от тях ще се свие с повече от десет процента. Италия и Великобритания също ще загубят над десет процента от своя брутен вътрешен продукт през 2020 г.

Във всеки случай ОИСР не очаква глобалният БВП, дори в еврозоната или САЩ, да бъде толкова висок, колкото беше в края на 2019 г. през следващата година. Тогава глобалната икономика все още ще бъде с два до три процента по-малка от преди кризата.

В сравнение с очакванията от края на 2019 г. преди коронакризата загубата на световния БВП ще е равна на общо 7 трилиона щатски долара до края на 2021 г. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Заради Wirecard: Германската прокуратура започва разследване и срещу EY