IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийната система в Русия се разпада

Все повече руснаци не искат да гласуват и това значи, че руската изборна система като цяло губи доверието на гражданите

21:28 | 15.08.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социолози от центъра „Левада“ публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще се отразят на вота.

По данни от анкетата за „Единна Русия“ - както и миналия август, са готови да гласуват 28 на сто от хората в страната. Партията на властта не печели популярност; ако пък сравним положението не с миналата година, а с тази пролет, излиза дори, че рейтингът на „единните руснаци“ отново пада. Това впрочем вече си проличава и без допитвания. Стига да погледнем как се очертава Единният ден за гласуване, насрочен за началото на септември. Не само в Москва, но и в голяма част от провинцията членове на "Единна Русия" предпочитат да се регистрират като независими кандидати.

Колкото до т. нар. парламентарна опозиция, рейтингите на комунистическата партия и на либералдемократическата са практически постоянни. При всяка от двете се колебаят около 10 на сто.

Комунистите събират по-скоро малко повече, а съпартийците на Владимир Жириновски - малко по-малко. „Справедлива Русия“ пък е хлътнала в зоната на статистическата грешка при подобни анкети - подкрепят я само 2 процента.

Както виждаме, всички парламентарни партии вкупом получават само 51 на сто от гласовете на избирателите. Същевременно практически четвърт от запитаните (24 на сто) не биха гласували изобщо, други 3 процента биха повредили бюлетината или не биха я пуснали, още 3 на сто не са решили дали да участват във вота и накрая - 11 на сто може би щели да гласуват, но не знаели за кого. За жалост анкетният лист не е предвиждал един прост отговор: в Русия няма партия, която да представлява моите интереси. Сигурен съм, че той лесно би надскочил рейтинга на „Единна Русия“.

Но бездруго е ясно, че все повече хора в Русия мислят точно така. Изобщо през последните години броят на нежелаещите да гласуват бележи стабилен ръст. И това значи, че руската изборна система като цяло губи доверието на гражданите. И че трябва нещо да се прави с изборите, с партиите, с цялата политическа система. Тук има два очевидни варианта.

Първият предполага тя да бъде натъкмена според исканията на гражданите. Става дума за демократизация, възможност да се регистрират нови партии, премахване на политическата цензура. Това със сигурност би помогнало да се върне доверието на избирателите. Те биха се сдобили със собствени кандидати, броят на гласуващите отново би нараснал. Най-вероятно обаче това би донесло тежко поражение на "Единна Русия", принуждавайки правителството и Владимир Путин да работят с нелоялна и непослушна Държавна дума, би извело в публичното пространство проблемите, които наистина вълнуват хората в страната, а властите нямат готовност или просто не искат да ги решат.

Но този вариант изглежда днес несбъдваем. Стига да погледнем старанията на властите сурово да потиснат опита на независимите кандидати да се явят в единен фронт на изборите за градски парламент на Москва. Разтурените митинги, арестуваните опозиционери, образуваното криминално дело за масови безредици - всичко това сочи, че властите не предвиждат никаква демократизация.

Значи по-вероятен изглежда вторият вариант, решаващ проблема с делегитимирането на изборите като политическа институция - да бъдат те премахнати изцяло. Негативното отношение на населението към условните „избраници на народа“ се знае отдавна. През управлението на Владимир Путин изпълнителната власт, общо взето, подкрепяше тези нагласи.

Тъй че хората може и да подкрепят отмяна на изборите с оглед „да се пестят бюджетни средства". Силно ще протестира само все същата политическа опозиция, но няма пречка и този протест да бъде сурово потушен, както това лято в Москва.

Описаното политическо развитие впрочем още не е присъда. Защото властта може и да не реши нищо засега, продължавайки да имитира избори. Чак докато недоволството изригне през 2021 г. Тогава вече ще се вземе решение - но с оглед актуалните условия. А те може да са по-изгодни за запазване на изборите и демократизация на политическата система.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
Партийната система в Русия се разпада --------------------------------------------------айде пак се почна, тия само се разпадат вече сумай ти време, кво прайме до кога ше чакаме ? .... Те кат Плутония период на полуразпад 250 години .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Леле... Нещо нищо не разбрах от тая ---как да разбереш като си достааа ***, хахаха... всъщност той това ти каза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
И аз забелязвам с изумление и разочарование, че *** вече го няма. Дори погледнах изрично това дали не е БЛИЦ на Шиши ПееФски. Толкова ниско да паднете!!!!Нито темата ви е адекватна, нито я развивате професионално. И да ви посъветвам - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТОТАЛИТАРИЗМА на Борисов и цялата му камарила, за неграмотността и наглостта на нашите управляващи, за това, че откакто е на власт Борисов, сме на първо място по разпространена корупция в ЕС, че за НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ не може да се говори у нас. Боко раздава пари от прозорчето на джипа, командери всички власти и ни излага по света. СРАМ МЕ Е! Също като при соца, можете да говорите за липсата на демокрация и политически живот в чужбина. Помните ли вица. Американец казва на руснак "Ние сме свободни. Мога да извикам на площада "Долу Рейгън". Руснакът казва: "И аз мога да извикам Долу Рейгън". За това говоря. На това дередже сме. Срам за повечето медии, заради които слязохме от 38-мо място по свобода на словото преди десетина години на 113-то тази години и продължаваме да се сриваме. Народе????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
Леле... Нещо нищо не разбрах от тая литературна еякулация...Виж кво, *** - аз и преди и сега съм се занимавал с правене на кинти. За мене и за държавата. Разликата от преди и сега е, че преди повече правех за държавата, а сега - повече за мене си. Кви умения имам и сичко останало, дето не дочетох, ич не ми дреме. Ако съдиме по имотното ми състояние, стигат ми есенциалните умения.Щеше да е супер, ако вие се бехте прислонили с останалите политически говнояди в некой друг - я литературен, я политпросветен, я и двете - форум, а тука с такива като мене да четеме и обсъждаме главно кинтаджийски теми, ама йок! Явно вие сте повече, видно от икономическия хал и нивото на бизнеса у България, та и Инвестора си гони количествени параметри на посещаемост и ви сервира любимата говняна супа, та да бръмчите денонощно наоколо. То и за друго не ставате - ни за работа, ни за почивка. Тука ви е амплоато - да он***нирате връз услужливо нарисуваната от Инвестора по ваши фантазии и мечти картинка на Русия... :lol:Айде, продължавайте, а аз пак ще се поразходя насам-натам, щото е време ваканционно и който е работил и изкарал кинти, требва да ги харчи по почивки, а вие стойте на амбразурата да борите злото - ше ви дадат от Козяк медал Тиквено сърце и по една кока кола зиро... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Миш.куняци като теб, рожби на бившата тоталитарна система, нейно галени чада обгрижвани и дарявани цялото внимание на партийния елит, след промените станахте първи борци с неправдата. А защо се получи така? Защото развихте синдрома на освободения слуга. Вместо да изпитате поне малко уважение към бившите си повелители, вие се давите в дива ярост и омраза.Пръскате злост и ярост навсякъде около вас. И защо? Защото се чувствате онеправдани, защото например теб те допуснаха само до трикраките столчета, а не до мечтите ти. Ти нямаш и никога няма да имаш реална преценка за себе си и света който те заобикаля, казано на чист български липсват ти конюктивни умения. Собственото ти високомерие и необосновано висока самооценка ти играят лоша шега. Плаз.модий като теб не е в състояние да дава оценка на другите, не е в твоите компетенции. Запомни го, колкото и да ти е трудно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Така, така... Преди време едни другари, ваши идейни братя, правеха същото, ама тогава злото беше световния империализъм. Пак един политически пар цал (като този тука) - Работническо дело, громеше злото, а армия от платени нискочели клакьори утвърждаваха по места партийната линия с коментари - досущ като вашта агитка тука. И тогава мишоците чекаха врагът да се разпадне, ама дочекаха друго... ;) :lol:Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Или, както е казал др. Георги Димитров в залата на Лайпцигския съд: "Колелото на историята се върти и ще продължава да се върти до пълната победа на ... " ... идиотизма ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 35 rate down comment 14
markov
преди 4 години
Ух те щото в България се скъсват да гласуват , за доверие да не говорим ..... аман от зле скалъпена полит пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 28
fon
преди 4 години
То цялата Севрномонголска империя се разпада. Но трябва малко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 8
Ivel
преди 4 години
Интересното тук е че другата медиа (ТВ и радио) на собственниците на Инвестора е на съвсем друго мнение за Русия. Някой тук май се престарава. Да си спомним времената, когато във форума на имоти.нет и тук се вихреха страсти. Доста стойностни хора се оттеглиха, липсват ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Логиката е елементарна. Борбата със злото трябва да е ежедневна, ежечасна и ежеминутна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още