IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всички министри от крайната десница напускат правителството в Австрия

Единственото изключение е за външният министър Карин Кнайсъл

21:09 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрийският президент Александер ван дер Белен отстрани от постовете им всички министри от крайнодясната Партия на свободата (АПС) с изключение на външният министър Карин Кнайсъл. Това съобщи самият той, цитиран от БТА.

Вчера вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе ме помоли в писмен вид да го освободя от постовете вицеканцлер и министър за държавната служба и спорта. Днес канцлерът (Себастиан) Курц ме помоли да уволня министъра на вътрешните работи. Освен това канцлерът ме информира че във връзка с това министрите от Австрийската партия на свободата и държавният секретар искат да бъдат освободени от постовете си. Министърът на външните работи обяви, че е готова да продължи работа през преходния период. Ще удовлетворя всички тези молби", каза президентът на пресконференция във Виена.

Ван дер Белен добави, че е поръчал на канцлера да му предложи нови министри на овакантените постове. „По време на преходния период до есента и за възстановяване на доверието е необходимо тези министерски длъжности да бъдат заети само от заслужили експерти", подчерта президентът. „В частност за МВР, но и за другите министерства е важно предложените кандидати да бъдат признати и професионални кадри“, допълни той.

Президентът каза, че ще прегледа кандидатурите на всеки един от експертите, предложени за попълване на овакантените министерски постове, след като коалицията между консерваторите на премиера Себастиан Курц и крайнодясната АПС рухна. 

Той каза също така, че в случай на опит в парламента в понеделник да бъде внесен вот на недоверие на канцлера, властите в момента не разполагат с план „Б". Затова той изрази надежда, че преходното правителство спокойно ще работи до предсрочните избори през септември. 

„Призовавам всички фракции в парламента да се отнесат с цялата сериозност към своята работа. Да не се приемат през това време решения, които могат да струват много пари", подчерта Ван дер Белен. 

Канцлерът на Австрия реши вчера да отстрани вътрешния министър Херберт Кикъл, когото обвини в причастност към скандала, разразил се около вицеканцлера Щрахе. Веднага след това всички министри от АПС обявиха, че ще напуснат правителството, защото смятат, че отстраняването на вътрешния министър е неоснователно. Курц заяви, че в такъв случай ще продължи да работи с правителство на малцинството без министрите от АПС и насрочи предсрочни избори през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още