IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижена перспектива срина акциите на Danske Bank

В рамките на година ценните книжа на банката загубиха над 40% от стойността си

15:18 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Страдащата от скандал за пране на пари Danske Bank A/S трябваше да преглътне силен срив на печалбата. При обявяването на резултатите за първото тримесечие във вторник датският кредитор понижи и перспективата за годишния си бизнес. Според мениджмънта печалбата ще е значително под тази през миналата година, предава DPA.

В хода на скандала Danske Bank се бори с трудни условия за финансиране. Печалбата преди данъчно облагане спадна с 35% до 4 млрд. датски крони (537 млн. евро) през първото тримесечие, под пазарните очаквания.

Акциите се обезцениха с повече от седем процента във вторник сутринта на фондовата борса в Копенхаген. В рамките на година ценните книжа на банката загубиха над 40% от стойността си. Временният управител Йеспер Нилсен заяви, че скандалът все още тежи на бизнеса.

Най-големият засега скандал с пране на пари в Европа стана обществено достояние през миналата година. Смята се, че Danske Bank е осъществила сделки чрез своя клон в Естония между 2007 и 2015 г. между физически и юридически лица, които изобщо не живеят в Естония. Обемът се оценява на 200 млрд. евро. Заявките за трансакциите са идвали от Русия, Молдова и Азербайджан.

Органите в няколко страни вече започнаха разследвания, включително тези в САЩ, Великобритания и Дания. В допълнение към Danske Bank, Nordea от Финландия и Swedbank от Швеция също участват в скандала с прането на пари.

Дълго време финансовите институции от Северна Европа бяха разглеждани като примери за цялата индустрия. Но тяхната репутация, както и доверието на инвеститорите, пострадаха драстично заради скандала. „Затова първо трябва да се опитаме да възстановим доверието“, подчертаха днес мениджърите на Danske Bank.

Същевременно около 8500 основни частни клиенти в Дания, което е под 1 процент от клиентската база, са напуснали банката от януари, уточни банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още