IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При нов референдум британците щяха да изберат оставане в ЕС

Допитването показва най-висока подкрепа за оставане на Великобритания в съюза след референдума през 2016 г.

19:32 | 05.09.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британците щяха да изберат да останат в Европейския съюз (ЕС), ако имаха избор, показва обществено допитване. То отчита най-голямата подкрепа за членството в ЕС при подобни анкети след референдума през 2016 г., съобщава Ройтерс.

Авторът на допитването обаче призовава за предпазливост, като отбелязва част от промяната е регистрирана сред хора, които не са участвали в референдума за Brexit.

На референдума на 23 юни 2016 г. 17,4 млн. избиратели, или 51,9% от подадените бюлетини, подкрепиха напускането на ЕС, а 16,1 млн. избиратели, или 48,1% от подадените бюлетини, избраха оставане в съюза. Много обществени допитвания не познаха резултата.

Новото допитване показва, че 59% от избирателите сега ще гласуват за оставане в съюза, а 41% ще изберат напускане. То беше публикувано в доклад на изследователските организации NatCen и The UK in a Changing Europe.

Това е най-високата подкрепа за оставане в ЕС в поредицата от пет подобни изследвания след референдума през 2016 г. и бележи значителна промяна спрямо резултатите от действителния референдум.

Авторът на доклада Джон Къртис предупреждава, че 53% от участниците в допитването са гласували на референдума за оставане на Великобритания в ЕС, което е с пет процентни пункта над подкрепата в действителния вот.

„Но това все пак означава, че има шестпроцентна разлика между привържениците на напускането и на оставането, която е по-голяма от регистрираната в предходните проучвания. Това би означавало подкрепа от 54% за оставане на Великобритания в ЕС при провеждане на втори референдум сега“, отбелязва Къртис в доклада.

Без драматична промяна

На събитие по представянето на доклада той заяви, че резултатите до голяма степен отговарят на тези от други обществени допитвания, които показват средна подкрепа от 52,5% за оставане на Великобритания в ЕС.

„Не мислете, че това е допитване, което показва драматична промяна към оставане в съюза. Явната малка преднина на оставането в съюза поне отчасти е изградена върху отговори на хора, които не са гласували преди две години“, допълни Къртис.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но все още не е постигнала споразумение за излизане от съюза, което да определи бъдещите й отношения с Брюксел и да управлява икономическите последици от прекратяването на 40-годишното присъствие в най-големия търговски блок в света.

Правителството изключи възможността за провеждането на втори референдум, а опозиционната Лейбъристка партия също не настоява за това.

В допитването са участвали 2048 души между 7 юни и 8 юли, така че то не отразява напълно евентуална промяна на общественото мнение след публикуването от премиера Тереза Мей на стратегията за водене на преговорите в началото на юли.

Тя предизвика разделение в Консервативната партия на Мей на всички нива и породи остри критики както на привържениците на Brexit, така и на поддръжниците на запазването на близките отношения с ЕС.

Но допитването показва, че избирателите са смятали, че преговорите вървят в лоша посока още преди публикуването на т. нар. план от Чекърс на Мей. Къртис допълни, че последващи данни от допитването, които не са включени в доклада, са показали, че планът не среща голяма подкрепа от обществото и е малко вероятно да промени песимизма на избирателите.

Той отбелязва, че резултатите от допитването са показали, че най-важният фактор дали избирателите ще подкрепят завършването на преговорите е възприятието им за икономическите последици, а не подробностите по сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 5 години
Те и на предишния щяха да остават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
lozkhris
преди 5 години
Чети - тр се правят референдуми докато не се реализира резултат, който да е угоден на рокафелеровата клика и джендърския ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Тия ще излизат 20 години сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Не мое нов. Щом стария го обявиха на техния най-голям масонски празник, както казвахме в казармата: НЕМА НА, И НЕМА СМИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още