IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите за производство на енергия в ЕС достигат почти 160 млрд. евро

Ефектът от производството на ток за околната среда и здравето на хората в България се изчислява на 6,7 млрд. евро в периода 2016-2018 г.

16:52 | 20.10.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Субсидиите за производство на енергия растат с 65% в периода между 2008 и 2018 година, показва доклад на Европейската комисия. Към 2018 година стойността им достига до 159 млрд. евро, като за сектора за производство на електроенергия ръстът е от 130 на сто.

След известна пауза в подпомагането на изкопаеми горива, през 2017 година субсидиите в този сектор леко се увеличават и година по-късно вече достигат до 50 млрд. евро. Финансовата подкрепа за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се увеличава от 22 млрд. евро през 2008 година до 73 млрд. евро десет години по-късно.

Лъвският пай на зелените субсидии се пада на соларните паркове (28 млрд. евро), следвани от вятърните централи (16 млрд. евро) и проекти за биомаса (15 млрд. евро).

Субсидиите за енергийна ефективност през 2018 година достигат 15 млрд. евро, отчитайки ръст от 114% спрямо 2008 година.

В доклада експертите оценяват и т.нар. "външни разходи" за производството на енергия, тоест въздействието върху околната среда, здравето на хората и състоянието на екосистемите.

През 2018 година средно за страните от ЕС технологиите за производство на електричество от изкопаеми ресурси са довели до външни разходи в размер на между 68 и 177 евро за мегаватчас. Схемите за търговия с емисии на ЕС (ETS) компенсират между 16% и 19% от тези разходи.

Така, средно за страните от ЕС за производство на енергия от изкопаеми ресурси външните разходи се оценяват на 68 евро за мегаватчас, или 59 евро на мегаватчас, ако се сметне компенсацията на ETS.

За сравнение ВЕИ и ядрената енергетика водят до между 3 и 17 евро за мегаватчас външни разходи, като вятърните технологии и водните централи имат минимално въздействие - под 5 евро за мегаватчас.

Данните за България показват, че външните разходи само за производството на електроенергия в периода 2016 - 2018 година достигат 6,7 млрд. евро. Страната ни разчита основно на мощности, използващи лигнитни въглища, посочват още в доклада.

През 2018 година данъците и таксите върху енергийното потребление достигат 263 млрд. евро, като облагането на производството на енергия и инфраструктурата е само 2% от тази сума. Средно данъците и таксите върху потреблението достига 19 евро на мегаватчас, като варира от 9 евро в Унгария до 34 евро в Германия.

Оценките сочат, че земеделието и енергоемките отрасли плащат най-малко на базата на енергията, която потребяват през 2018 година, докато облагането за транспортния сектор е най-съществено. Енергоемката индустрия потребява 18% от енергия в ЕС, докато приходите от таксите й са 2% от общите.

На фона на заявките колко е важна енергетиката за развитието на икономиката инвестициите в нови активи намалява през годините. През 2010 година страните от ЕС са инвестирали 140 млрд. евро. През 2018 година нивото на инвестициите вече е 100 млрд. евро. Основно парите отиват за ВЕИ и проекти за разпределение и доставка на енергия - между 70% и 75% от общите инвестиции.

Авторите на доклада обаче признават, че инвестициите във ВЕИ се подкрепят основно от субсидиите в този сектор - без субсидии те биха били с 40% по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Как нагло и мрсно лъжат зеленашите !!! Изкопаемите горива се "субсидирали", ама през накакви фиктивни "външни разходи" !!! Аз не знам да има петролна или газова компания, която да получава субсидии, каквито получават зеленашеските ВЕИ - напротив, дерат ги с данъци и такси за "вредни" емисии !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
за в бъдеще ще спада още цената , вероятно вече по-плавно ... теб кво те бърка ... ?! ... м/у другото и в БГ тече проект за включване на мегабатерия , скромен , но все пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мда ... на едни от старите вятърни паркове им изтичат договорите и вероятно няма да ги подновяват , щото са на земя под наем , цената на тока на едро е зверски ниска в момента заради коронакризата и не покрива наемът на земята ... :))) ... и друго на ръка , нали направиха промяна на законът за вятърните турбини , че там не може до някакви метри да се строи до къщи в зависимост от височината на турбината . та новите вече са доста високи за да хващат вятърен поток над 80-100 метра височина и не покриват отстоянията ... бъдещето отива в морето буквално , офшорни централи , на земята трудно ще се строи с новите изисквания . тука въглищарското лоби ни надцака с този дебелички с очилцата , дето е министър в момента ... факт ...там където може да се заменят първото поколени турбини ще ги заменят с по-вискоефективни , но старите си отиват за скраб ... като цяло това , което са постигнали в момента , е целият капацитет , който може да се изгради в немско на сушата според новите правила 50-60GW ... койото се настанил , настанил ... за други в морето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Той сега пресмята цената на гигават батерия, че онзи ден я изкара 190,000,000 долара и му се видя много. Чуди се откъде да намали малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Ето и германците ги мъчат подобни екзистенциални въпроси!Зелев, как са антителата!? ;)https://***.emi-bg.com/bg/news/1/article/5f44c4dd800f920100bc5cce?fbclid=IwAR2BUqeuTkKFS4w-NA8qM-swVcxEF0tE7DmNW0jl8tc4zn82qwLvh5dXuk8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
vladtepes
преди 3 години
И по-голямата част са за ВЕИ, които не спират да гълтат субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още