IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на председателския пост на ЕК е в ръцете на Зелените

Процесът Spitzenkandidat беше убит с номинацията на Урсула фон дер Лайен, смята лидерът на Зелените Ска Келер

14:58 | 09.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ска Келер, лидер на Зелените в Европейския парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ска Келер, лидер на Зелените в Европейския парламент. Снимка: Ройтерс

Зелените ще подкрепят Урсула фон дер Лайен за поста на председател на Европейската комисия (ЕК), но при определени условия, съобщава Euractiv.

Ска Келер и Филип Ламберт, лидери на групата Зелените/Европейски свободен алианс в европарламента, се срещнаха с Фон дер Лайен в понеделник, като поставените условия бяха свързани с опазването на климата, миграцията и промяна в процеса за избор на председател на ЕК (известен като процес Spitzenkandidat).

Германският министър на отбраната Фон дер Лайен е „много способен политик“, посочи Келер след срещата си с нея, добавяйки: „Но от моя гледна точка това не е достатъчно, за да бъде председател на ЕК“.

Говорейки пред журналисти след едночасов разговор с Фон дер Лайен, Келер призна, че срещата е преминала добре, но добави, че е прекалено рано да се каже дали нейната партия ще подкрепи кандидатурата на германския министър за ръководния пост на ЕК. 

„Но само защото сте имали приятна среща, не значи, че ще гласуваш за някого, нали? При нас значение има съдържанието, програмата“, добави Келер.

Зелените разполагат със 74 от общо 751 места в Европейския парламент, което ги превръща в четвъртата по големина група, като германската фракция в техния състав е най-многобройна (общо 21 представителя).

Европейският парламент трябва да одобри номинацията на Фон дер Лайен, която беше одобрена от Европейския съвет. Вотът е предвиден да се проведе на 16 юли.

През миналата седмица политическите групи в парламента разкритикуваха лидерите на ЕС относно компромисното споразумение за ръководните позиции на блока, очертавайки заформящ се междуинституционален конфликт.

За да бъде избрана за председател на ЕК, Фон дер Лайен трябва да получи абсолютно мнозинство от поне 376 евродепутати. Но социалистите, особено представителите на Германска социалдемократическа партия (СДП), се противопоставяха яростно на нейната номинация, поради което Зелените се очертават като групата с решаващ глас.

Зелените, които нямат представител сред ръководните длъжности на блока заради недостига на гласове на Европейския съвет, обявиха, че ще работят усилено за приемане на по-сериозни екологични регулации по време на следващия мандат на изпълнителния орган на ЕС.

Но за да стане това, ще е необходимо „Зелените да са в позиция, която може да изпълни това“, подчертава Келер.

„Напълно съм убеден, че сътрудничеството със Зелените и техните представители в основните звена на ЕС ще допринесе не само за управляващата коалиция, но и за Европа като цяло“, сподели преди седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича тази есен.

По време на дискусията между Фон дер Лайен, Келер и Ламберт, кандидатката за председателския пост на ЕК не е представила конкретни предложения за програма, като според Келер, това ще стана на един по-късен етап.

Според Келер въпросът с миграцията през Средиземно море е изключително важен въпрос за нейната група.

„За нас не е приемливо хората да се давят в Средиземно море и на никой да не му пука“, заяви Келер.

Тя силно разкритикува и факта, че процесът за избор на председател на ЕК е бил „убит“ с номинацията на Фон дер Лайен.

„Сега се намираме в ситуация, при която Европейският съвет номинира някого, който не е бил обсъждан досега. За нас, това наистина е сериозен проблем, защото е стъпка назад от демокрацията“, коментира още Келер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Зелените се явяват арбитър в една ситуация, без особена светлина по въпроса. При всички положения ясно е, че след допуснатия наплив на мигранти, следва реакция за отблъскването им и това е най-правилното действие. Така би се запазила самобитността и облика на Стария континент, не само природата, а когато имаш нещо постигнато за векове, не е особено разумно да го излагаш на риск! А със запазване и повишаване на стандарта, възможността за една по-ефективна политика, по отношение на природните богатства е най-реалистична!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Schroeder
преди 4 години
Не знам защо, ама тая Ска Келер ми е адски антипатично същество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Съдбата на председателския пост на ЕК е в ръцете на Зелените Световна статистика > зелени = продажници (без особена идеология)т.е. зелени за зелени пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още