IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на британската инфлация оцвети в червено борсовите индекси в Европа

Инвеститорите отразиха и коментарите на Пабло Ернандес де Кос и Оли Рен, гуверньори съответно на Испанската централна банка и регулатора на Финландия

19:47 | 18.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Основните европейски борси приключиха сесията със спадове на фона на засилващите се страхове около инфлацията, които сковават двете страни на Атлантика, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,14 на сто до 433,95 пункта.

Германският измерител DAX отчете спад от 178,18 пункта, или с 1,26%, до ниво от 14 007,76 пункта.

Френският показател CAC записа понижение от 1,2% до 6352,94 пункта.

Британският индекс FTSE се понижи с 1,07 на сто до 7438,09 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на коментарите на гуверньорът на Испанската централна банка и представител на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос, който заяви, че европейският регулатор ще започне да повишава лихвите малко след като прекрати покупките на активи през третото тримесечие на годината. "В следващите тримесечия може да бъдат одобрени нови лихвени увеличения, за да се достигне ниво, равно на нетуралното, ако средносрочните инфлационни перспективи останат около нашата цел от 2%", посочи Де Кос, като допълни, че процесът по затягане на паричната политика трябва да е "постепенен".

В същото време Оли Рен, гуверньор на Финландската централна банка, посочи, че е налице общо съгласие между членовете на ЕЦБ, че лихвените проценти трябва да преминат извън отрицателната територия "сравнително бързо".

"Според мен изглежда необходимо по отношение на нашите лихви да се придвижим сравнително бързо извън негативната територия и да продължим постепенно към нормализиране на паричната политика", коментира Рен. "Не съм сам, това е сигналът, даден и от много от моите колеги в борда и Управителния съвет на ЕЦБ", допълва банкерът.

европейски европейски

По-рано през деня ЕЦБ предупреди търговските банки в еврозоната да се подготвят за неравен път, осеян с трудности, тъй като войната в Украйна нанася удар върху икономиката, а рязкото покачване на лихвите прави пазарите по-волатилни. Според Андреа Енрия, председател на надзорния орган на ЕЦБ, регулаторът е посъветвал банките да "преоценят" очакванията си, включително това с колко капитал ще разполагат.

Пазарите реагираха и на новите икономически данни от региона. Инфлацията в еврозоната се е стабилизира през април на годишно равнище до 7,4%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение - година по-рано показателят се е равнявал на 1,6 на сто. Данните са лека ревизия в посока надолу в размер на 1 базисен пункт спрямо предварително обявения резултат. 

В Европейския съюз (ЕС) покачването на цените е достигнало 8,1% през април, което е повишение спрямо нивото от март от 7,8%. През април 2021 г. инфлацията в ЕС е била 2,0%.

Междувременно, инфлацията във Великобритания достига 40-годишен връх през април, при ниво от 9%, значително оскъпявайки по този начин издръжката на живот в страната. Потребителските цени в страната са се увеличили с 2,5% на месечна база през април, което е малко под прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за повишение от 2,6 на сто. Подобна е картината и за годишното увеличение, което се очакваше да бъде в размер на 9,1%, т.е. съвсем леко над реалните данни.

Във вторник управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, заяви, че е решен да повиши лихвите, докато инфлацията не се успокои. По-рано през май централната банка на САЩ повиши лихвите с половин процентен пункт - най-голямото увеличение на регулатора за последните две десетилетия.

По отношение на индивидуалните акции, книжата на производителя на вятърни турбини Siemens Gamesa поскъпнаха с повече от 12,5%, след като Ройтерс съобщи, че Siemens Energy подготвя оферта за закупуване на останалата една трета от компанията.

На дъното на Stoxx 600 се озова англо-германският туристически оператор Tui, чиито акции поевтиняха с 13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Тая Европа е момиче на повикване. Ако нещо лошо стане в Англия или САЩ, тя веднага се оцветява в червено. Обществена труженичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Само борсата на руските злодеи продължава да върви нагоре. Вова Путин е виновен за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още