IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В НАТО се опасяват, че срещата Тръмп-Путин може да се отрази на сигурността

Риск има, ако лидерите от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта

15:48 | 08.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организаторите на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел изразяват опасения, че руско-американските разговори след нея в Хелзинки може да се отразят неблагоприятно на европейската сигурност, пише британският вестник "Сънди телеграф", цитиран от БТА.

Според изданието високопоставени източници, участващи в подготовката на срещата на върха на пакта, са обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне преговори с руския си колега Владимир Путин "за прекрояване на ландшафта на сигурността в Европа". Това би могло да стане, ако лидерите на страните от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта.

Военни и дипломатически източници изказват "опасения от възможно предложение", с което Тръмп може да излезе пред Путин на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли. Въз основа на тази информация вестникът посочва, че "Доланд Тръмп може да заплаши да изтегли военнослужещите на САЩ от Украйна и да се откаже от американското участие в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и другите европейски страни не съумеят да поемат задълженията си за увеличаване на разходите за отбрана".

Изданието отбелязва, че засега Обединеното кралство е една от едва петте страни в НАТО, чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната. В същото време Испания, както и Белгия дават за тази сфера едва 0,9 процента, а Германия - 1,2 процента от БВП.

Вестникът посочва, че "САЩ имат военно присъствие - от военнослужещи до авиация - в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония".

ТАСС отбелязва, че през декември 2017 г. вече бившият командващ сухопътните войски на НАТО в Европа Бен Ходжис е заявил пред медиите, че към онзи момент в Украйна има 250 американски военни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
В НАТО се опасяват, че срещата Тръмп-Путин може да се отрази на сигурността ....---------------------------------------------... на самото НАТО щот ше го разпарчатосат и ше затворят май кръчмата вече ... :)) и много пръддльовци - шапкари ше останат на Околовръстното, свърши им лапаницата и лаенето от канапето в къщи ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
КНСБ е срам за българската нация. Тези безсрамници имат специален отдел, който се бори за правата на пед***ли и лесбийки на работното място да не би някой да дискриминира тази гнусна п***смина. Когато КНСБ престане за защитава лгбт психично болни хора от дискриминация тогава може и някой да вземе да се вслуша в техните вопли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
Така ми се иска след срещата си с Путин Тръмпа да се изгаври с мижитурките като някой пусне слух че САЩ са предложили да излязат от НАТО, а на нейно място да влезе Русия и Путин е приел с радост, а след това 3 дни нито руснаците нито американците да не опровергават този слух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Пакта е бил направен с цел да възпира руските ***. Сега САЩ са основен спонсор на организацията и искат останалите страни да харчат поне 2% от техния БВП. Обаче тия се дърпат. И сега изпадам аз тук в едни размисли и страсти. Каква е изгодата на САЩ, да харчат толкоз пари и да защитават "застрашените" от руска инвазия страни? Защото всеки знае, че безплатен обяд няма. Ако САЩ заплашват да си изтеглят войските ако застрашените страни не изхарчат поне 2% от БВП, защо въпросните не искат да го правят? Пари ли нямат? Наистина ли са застрашени или не? Дали пък не искат да бъдат под руския ботуш? Все едни такива противоречиви неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
Под заплаха е сигурността , че даже и съществуването на НАТО ... напълно излишна и отживяла времето си структура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още