Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Тайният план на Китай за чиповете

Yangtze Memory се смята за авангарда на усилията на страната да създаде своя полупроводникова индустрия

Тайният план на Китай за чиповете

Снимка: Vishnu Mohanan on Unsplash

Икономическата и технологична сила Китай има проблем - досега почти не успяваше да изгради чипове и е зависима от други страни.

През миналата година Китай трябваше да внесе чипове на стойност 350 милиарда долара. Поради ескалацията на технологичния протекционизъм по времето на Доналд Тръмп сега Китай зададе висок приоритет на собствената си индустрия за полупроводници. Става въпрос за изграждане на собствена чип индустрия - и лишаване на американците от лост, с който да задушават китайския технологичен сектор, като например наложи санкции върху износа на чипове за Китай.

Това разследване на японския бизнес вестник Nikkei показва енергията и скоростта, с която Китай започва да работи по този план.

YMTC е името на компанията, която работи за Китай. Тя се опитва да разкрие цялата си верига за доставки, до химикалите и отделните винтове в машините, с които се произвеждат чиповете. Одитът обхваща не само собствените производствени линии на YMTC, но и доставчиците, доставчиците на доставчици и т.н. Делът на американските технологии, използвани в Китай, трябва да падне до нула, а на американските съюзници също трябва да бъде възможно най-нисък. 

Базирана в централния град Ухан, Yangtze Memory се смята за авангарда на усилията на страната да създаде своя полупроводникова индустрия. Компанията вече масово произвежда модерни 64-слойни и 128-слойни NAND чипове с флаш памет, използвани в повечето електроника - от смартфони, сървъри до свързани автомобили.

„Това е като когато искате да пиете мляко - но не само трябва да притежавате цяла ферма и да се научите как да отглеждате млечни крави, а трябва сами да изградите плевни, огради, както и да отглеждате сено“.

На всеки доставчик се присвоява оценка за геополитически риск, идентифицирана в многостранични документи с подробности за компонентите, които те използват в своите машини. YMTC е изпратила и инженери да одитират производствените обекти на местните доставчици на оборудване, за да проверят дали произходът на частите е докладван правилно, казва един от източниците на Nikkei.

Как една държава се опитва да стане технологично независима с висока скорост: един анализ, написано трезво, но вълнуващо за всички, които се интересуват от глобалните отношения и конфронтацията между двете велики сили.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
8
 
4
Pyramid до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Една печатна грешка, не прави прозрението невярно.
10
 
2
 
3
Dr. Vatnikov до: Боян
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ти явно си се "Одавил" още в трети клас. Неграмотен, но акъл дава на Европа, оценки поставя, колко типично.
3
 
5
 
2
ing5rov до: Боян
преди 3 месеца
2
 
11
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Европа трябва да действа по подобен начин Американците имат редица монополи които са създали с натиск, които могат да се елеминират, Европа трябва да избере или ще потъне със САЩ или остави Америнците да се одавят и ще действа като Китай. Това е избор да са роби или да вземат съдбата във собствени ръце, понеже в момента ЕС е едно смешно *** изтривалка на Американските интереси.

Още от Хардуер
Dell планира обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара