IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Отварянето на градините не значи край на епидемията

Щабът ще го има най-рано до приключването на извънредната епидемиологична обстановка

09:50 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Неслучайно с министъра на образованието Красимир Вълчев сме написали 9 страници мерки, които да се спазват в тях. Това коментира в ефира на БНТ здравният министър Кирил Ананиев.

Той посочи, че още в първия ден, в който децата отидат в заведението им, температурата им ще бъде измерена с електронен термометър. Припомняме, че вчера той обяви, че меренето ще става с живачен, защото този тип давали по-точни резултати. Днес обаче здравният министър посочи, че е станала грешка и уточни, че живачните термометри са забранени.

Ананиев посочи още, че щабът ще го има най-рано до приключването на извънредната епидемиологична обстановка. „Все още не сме обсъждали дали тя ще бъде удължена, следим непрестанно какво се случва“, каза той.
На въпрос за тържествата по случай завършването на средно образование, здравният министър беше категоричен, че балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти и непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. „Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение“, каза още той.

Категорично не съм изпуснал контрола в заповедите си, отговори Ананиев на критиките за непрекъснатите промени в заповедите си. Това е ново заболяване и ние искаме да предприемем най-добрите мерки за ограничаване на заболяването. Промените в заповедите не са заради непрофесионализъм, а заради превантивни и по-ранни мерки за ограничаване на заразата от коронавируса, обясни здравният министър.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че откакто управлявал премиера Бойко Борисов населението се стопило, Ананиев заяви, че това, което твърди държавният глава, е неуместно и ненужно на никого. Той посочи, че рязко - над два пъти - е намаляла детската смъртност, а през последните години има увеличение и на продължителността на живота на хората. Притеснителна е раждаемостта и смъртността в страната, но такива проблеми има навсякъде, каза още здравният министър.

Ананиев беше категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса. Предстои време да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка, обясни още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още