Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Събев: Кредитите като двигател на БВП са един от водещите проблеми на икономиката

Страната ни заема водещото място сред членките на ЕС по неравенство при разпределението на доходите, напомни икономическият експерт

гледано: 2303   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Системата в България не отчита три основни вътрешни дефекта на икономическия растеж. Това каза икономическият експерт и журналист Димитър Събев  в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че един от основните проблеми на българската икономика е увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП), което обаче се дължи основно на кредити.

Още по темата

Според Събев друг проблем от съществено значение е и водещото място на страната сред членките на Европейския съюз по неравенство при разпределението на доходите.

“За да се подобри положението на половината бедни българи с една единица, БВП на България трябва да се увеличи двойно”, пресметна експертът, но предупреди, че от друга страна този процес също не би бил достатъчен. "Икономическият растеж в страната е концентриран почти изцяло в София и в няколко други големи градове. Дори БВП да се увеличава ударно всяка година, това не би било ефективно.”.

Димитър Събев коментира промените в климата, отбелязвайки, че те са инерционни. “Не те обаче са основната заплаха за бъдещето на Земята”, каза още той, като взе предвид представянето на новия доклад на Римския клуб "Хайде! Капитализъм, късогледство, население и разрушаване на планетата".

Според изследването “Планетарните граници”, направено през 2015 г., критичните зони за планетата са две - използването на торове и пестициди в селското стопанство, довело до голямо изтичане на фосфор и азот във водите, което е провокирало измирането на морски системи, както и избиването на животни, намаляващо генетичното разнообразие.

Експертът отбеляза, че възможностите на човешката икономика и технологии да реагират на настъпващите промени са ограничени, а намаляването на въглеродните емисии не би било достатъчно, за да реши проблемите.

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Масови фалити на фирми ще има занапред.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска