IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Трябва да се научим на коалиционна култура

Надявам се на тези избори да има почтена кампания на идеи и да не отблъснем хората да гласуват, посочи вицепремиерът и външен министър

10:15 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Надявам се на тези избори да има почтена кампания на идеи и да не отблъснем хората да гласуват. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод предстоящия парламентарен вот на 4 април.

Тя подчерта, че не се работи лесно в коалиция и напомни, че ГЕРБ вече са имали две такива управления. Според нея обаче и новото правителство категорично ще е коалиционно.

„Трябва да се научим на коалиционна култура“, поясни Захариева и посочи, че в Европа само едно-две правителства не са в коалиция.

По повод на думите на професор Драган Симеунович, сръбски професор по политически науки, че българите са "зверове, които избиват всичко пред себе си", тя напомни, че още на следващия ден МВнР е привикало сръбския посланик за обяснение. Самият професор еобяснил, че нямал предвид всички българи и че изказването му не било изтълкувано правилно.

„Наистина имаме добри отношения със Сърбия“, увери вицепремиерът. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. 

„На Балканите като че ли винаги ври и кипи, трябва повече сътрудничество, добросъседство и умереност в изказа, да мислим преди да говорим“, съветва вицепремиерът.

Относно друго непремерено изказване, включващо обвинение в безпринципност - този път на македонския премиер Зоран Заев, тя запита много ли е принципно да се възпитават поколения на омраза към съседна държава и да се правят опити да се изкриви позицията на България.

„Не ни е проблем, че те са изградили нова нация и имат право на самоопределяне, но такова имат и хората с българско самосъзнание там“, подчерта Захариева.

Тя предупреди, че трябва внимателно да се използват епитети и за пореден път изтъкна, че страната ни иска Северна Македония да е член на ЕС, но настоява да се спазят няколко конкретни стъпки преди одобряване на преговорната рамка.

„Не може да си затваряме очите, че Северна Македония започва да не изпълнява двустранни договорки“, категоричен е външният ни министър.

По въпроса за отстраняването на шефа на Македонската телеграфна агенция заради обидни изказвания, Екатерина Захариева заяви, че решението за неговото отстраняване е лично на правителството на Северна Македония.

Относно упрека на Русия България да не се намесва по казуса с Навални тя поясни, че острата позиция на Москва не е била само към нашата страна и няма връзка с новия посланик на Русия в нашата страна.

Що се отнася до исканата оставка на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заради посещението му в Русия, Захариева заяви, че според нея той не трябва да бъде отстранен, въпреки че имало какво да се желае от визитата му. По думите й обаче посещението му е довело до план за нормализиране на отношенията и намаляване на напрежението между ЕС и Русия.

Относно случая с трагично загиналия алпинист Атанас Скатов вицепремиерът настоя да се направи обективно разследване на случая, за да се установи причината за инцидента. Захариева посочи, че в МВнР също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още