IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите запазват окуражителни планове за наемане на служители до края на годината

Въпреки това работодателите продължават да изпитват огромни трудности да намерят талантите, от които имат нужда, отчита изследване на ManpowerGroup

12:06 | 11.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските работодатели очакват темпа на наемане на служители да остане стабилен през последните три месеца на 2018 г. Това показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г.

Отчитат се положителни перспективи за наемане на служители до края на годината - 10% от работодателите очакват да увеличат нивата на заетост, 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания нетната прогноза за заетостта е да се увеличи с 10%.

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Мениджърите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор „Производство“, следван от „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“ и „Търговия на едро и дребно“ с прогнози от съответно +14% и +12%, докато работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%.

В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор „Минно дело“, който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор „Електричество, газ и вода“, където има ръст от 5 процентни пункта. Работодателите от сектор „Транспорт, складове и комуникации“ отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите „Ресторантьорство и хотелиерство“ и „Търговия на едро и дребно“ са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време бизнесът от публичния и социален сектор споделя по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта. 

„Независимо, че намеренията на работодателите за наемане на служители през следващото тримесечие остават без промяна в сравнение с третото тримесечие на 2018 г., ще има нови възможности за търсещите работа във всички индустриални сектори в България, тъй като плановете за наемане на компаниите като цяло са окуражителни. Българските работодатели споделят положителни намерения за наемане на персонал през цялата година, което е индикатор за доверието им в стабилността на икономическата среда и пазара на труда в страната“, коментира Александър Хангимана, управляващ директор, ManpowerGroup Балкани.

„Въпреки това работодателите продължават да изпитват огромни трудности да намерят талантите, от които имат нужда, и докато някои от тях започнаха да предлагат по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, те трябва да са по-приобщаващи по отношение на недостатъчно използвани източници на таланти като пенсионерите и хората с увреждания, както и да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации”, допълва той.

Що се отнася до намеренията за наемане на служители в отделните региони, работодателите във всички пет области предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В допълнение работодателите от всички по размер организации предвиждат да увеличат нивата на заетост през следващото тримесечие.

Мениджърите от големите предприятия (>250 служители) очакват най-силен пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +18%, следвани от работодателите от малките предприятия (10-49 служители), които отчитат прогноза от +11%, средно големите (50-249 служители) и микропредприятията (<10 служители), чиито прогнози са съответно +8% и +5%. В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още