IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 70% от българите усещат повишение на цените и очакват то да продължи

Най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението и хората с по-ниски доходи

15:30 | 17.10.18 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват. 74% от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи. 18% не са усетили поскъпване, а 3% са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

Това сочат данни на ежемесечното независимо във финансирането си национално представително изследване, известно като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми.

Най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата. Възможно е това да се дължи и на факта, че тези части от населението традиционно симпатизират на опозиционни формации, отчитат социолозите. Привържениците на БСП са усетили най-силно повишението на цените на стоките и услугите. Но дори и мнозинството от привържениците на ГЕРБ също твърдят, че са усетили увеличението – макар и не в същата степен.

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство. Възможно е влияние да оказва и традиционният скептицизъм в общественото мнение по такива теми. Въпреки това обаче данните ясно разкриват обществена тревога от поскъпването на живота, посочва се в проучването на Галъп.

На въпрос „Според вас какво ще става с цените на основните стоки в близките 2-3 месеца?“ 74% от интервюираните са на мнение, че цените ще растат, 14% отговарят, че няма да има промяна, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят.

Социолозите коментират, че очевидно е налице осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци. И припомнят, че предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите.

В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60% от българите, а около и под 20% от българите очакват цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават, коментират социолозите. Демографските показатели сочат, че привържениците на опозицията (БСП и ДПС) в по-голяма степен смятат, че цените ще се повишат, а привържениците на управляващата коалиция – също преимуществено смятат, че цените ще се повишават, макар и не в толкова голяма степен. Очаквано, по-възрастните са тези, които показват по-голяма тревога към евентуално повишение.

Мнозинството от българските граждани не одобряват смяната на часовото време през пролетта и есента, отчита „Галъп интернешънъл“ по отношение на станалата напоследък актуална тема за смяната на часовото време.

59% от интервюираните по-скоро не одобряват това, че часовото време по принцип се сменя. 20 на сто по-скоро нямат мнение по този въпрос, а 13% по-скоро одобряват сезонната промяна на времето. Останалите са се затруднили да отговорят.

Най-общо казано, по-възрастните и работещите по-чувствително не одобряват практиката за смяната на часовото време, а младите и неработещите нямат толкова ясно изградено мнение, макар че и сред тях противниците на смяната на часовото време са мнозинство.

Проучването този месец е проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души. Стандартно отклонение: ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
marto1992
преди 5 години
Цените си скачат - това е нещо нормално. Ще продължат да скачат. Ако искаме сервитьорката да взима 1000лв, а не 500лв - ами скачат цените в заведенията. Ако искаме чичо доктор да взима 5000лв, а не 1200лв - ами скача цената на прегледа.Но умните *** за 30г не се научиха, че цените не се определят централно от правителството, а се определят от пазара :) Лошото е, че хората над 50г не го проумяват това и не осъзнават, че цените могат да скочат без да им се вдигат заплатите и пенсиите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
HEY, KOZYAK,LIVE THE KIDS ALONE!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Ако хората се вразумят и подкрепят тройната ни коалиция ГЕРБ+ОП+Воля =ANOTHER BRICK IN THE WALL...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
sdar
преди 5 години
Добре е казано още в началото, усещането за поскъпване се дължи на опозицията и на симпатиите на хората към нея. Ако хората се вразумят и подкрепят тройната ни коалиция ГЕРБ+ОП+Воля, тогава няма да имат подобно усещане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още