IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 г.

Дружествата от групата трябва да бъдат преструктурирани, заяви служебният министър на отбраната

16:21 | 30.07.21 г.
<p>
	Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Снимка: БГНЕС

Държавните дружества от групата "Терем" са на загуба от 2018 година и след септември нямат нови договори, което означава, че хората, заети там, ще останат без работа. Това съобщи в парламента министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Дружествата от групата "Терем" трябва да бъдат преструктурирани. Трябва да се оптимизира тяхната дейност. Трябва да бъде променена философията на работа на дружествата, ако искаме те да печелят, ако искаме хората, които работят там, да взимат заплати и ако искаме те да имат способности да ремонтират всякакъв вид военна техника. Даже стигнаха до твърдение, че те можели да ремонтират МиГ-29. Не, не могат да ремонтират МиГ-29! За съжаление!", обясни той, цитиран от БНР.

В "Терем" е назначен временен съвет на директорите, вписването на който обаче е блокирано посредством постоянни процедурни трикове от страна на старото ръководство. „Това не е от полза на дружеството”, допълни служебният министър. 

Назначените проверки констатираха нарушения относно спазването на финансовата дисциплина, каза още Панайотов.

Министърът на отбраната посочи, че от 12 май 2021 година досега са назначени следните проверки: В Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”, в ИА „Военни клубове и военно почивно дело”, в ТЕРЕМ холдинг ЕАД, в ТЕРЕМ Флотски арсенал Варна.

„Проверките констатираха нарушения относно спазването на финансовата дисциплина, неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки, неефективен контрол по отношение на изпълнението на сключените договори за строителство. В повечето от търговските дружества липсваха контрольори съгласно чл. 144 на търговския закон”, каза той, цитиран от Dnes.bg.

Министърът посочи, че във връзка с направените констатации част от докладите от извършените проверки са изпратени по компетентност на АДФИ и Военно окръжна прокуратура в София.

Главният директор на ГД „Инфраструктура на отбраната” е освободен от длъжността и в момента дисциплинарният съвет към министъра на отбраната установява виновни лица и тяхната степен на виновност. „След изготвянето на окончателен доклад ще бъдат наложени съответни дисциплинарни наказания”, каза още Панайотов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още