IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Михайловски: ББР нарушава закона

Банката не изпълнява своята мисия, твърди ръководителят на Българската агенция за кредитен рейтинг

19:57 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Общият брой предприятия в България е около 420 хиляди, те се фокусират в група, която представлява 0,17% от общия брой. Не може да става дума за малки и средни предприятия. Това каза в интервю за БНР Христо Михайловски, ръководител на Българската агенция за кредитен рейтинг относно дейността на Българската банка за развитие (ББР).

Той цитира анализ на агенцията, според който за миналата година ББР е на загуба с над 100 млн. лв., а несъбраните плащания по кредити са над 30 млн. лв. Михайловски припомни, че банката е създадена през 1999 г. по модел на Германия и Корея, които имат успех в стимулирането на малки и средни предприятия експортно.

„Дейността на тези банки в Корея и Германия е успешна. Дали е успешна в България – не мога да кажа. Дали си изпълнява мисията – според мен не“, каза ръководителят на Българската агенция за кредитен рейтинг.

По думите му след законодателни промени през 2008 г. функциите на ББР се разширяват и разводняват. „Фокусът на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва. И стигаме до кредитирането на тези 8 предприятия“, посочи Михайловски. 

Той разясни, че дефиниция на средно предприятие, според закона, е такова с годишен оборот не по-голям от 100 млн. лв. или годишен баланс не по-голям от 43 млн. евро „В периода на кредитиране по публична информация „Благоевград - БТ“ е имала приходи от над 140 милиона. Тоест, тя не влиза в приоритетните дейности на банката. Тук имаме явно нарушение на Закона за ББР“, каза Михайловски.

Според Закона за кредитните институции максимум до 25% от капитала на дадена банка може да бъде използван за финансиране на свързани лица, поясни още той.

„В средата на 2019 г. капиталът на банката е малко над 800 милиона лева. Тук имаме финансиране над 500 млн. лв. Всъщност имаме финансиране, което е над 60% от капитала на банката, което е нарушение над два пъти, ако тези публични данни са верни, ако се докаже тази свързаност“, каза още той. Това е нарушение на устава, нарушение на закони, на надзора, упражняван от Българската народна банка (БНБ) и другите органи. По-важното е, че банката не изпълнява своята мисия, допълни Христо Михайловски.

Припомняме, че в началото на тази седмица служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо е помагала на осем фирми, взели кредити над 1 млрд. лева. Той се позова на журналистически разследвания, според които вероятно има недиректна връзка с Пеевски за четири от фирмите, получили средства. От петък ББР вече е сто процента собственост на държавата, поясни Петков, като обясни, че търговска банка е имала участие в ББР досега.
Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още