Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кацаров: Няма да допусна училищата да са затворени, а кръчмите да работят

Готов съм да отменя всички мерки, ако само хората над 60 г. се ваксинират масово, каза здравният министър

Кацаров: Няма да допусна училищата да са затворени, а кръчмите да работят

Здравният министър Стойчо Кацаров. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред БНТ.

Според него смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали. Прилага се, след като са изминали шест месеца след завършен цикъл на имунизация.

По думите му стремежът е присъственото обучение да продължи до края на учебната година, освен ако страната ни не навлезе в тъмночервената зона, т.е. броят на заразените на 14-дневна база да надхвърли 500 души на 100 хил. души население. "Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца", допълни Кацаров.

"Аз няма да допусна това, което беше преди - да са отворени кръчмите, пък да са затворени училищата. Знам, че училищата са риск от епидемична гледна точка, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи", изтъкна здравният министър. 

Още по темата
Според него се поставя трета доза от ваксината на Pfizer, защото те са напреднали в изследванията. Министърът отрече да има търговски или политически причини в избора.

"Възможно е някой да си е слагал трета доза, но тя не е регистрирана в системата, формално е нарушение на правилата. Цялата организация за поставянето е осигурена, призовавам всички да го направят. Случаите на тежки усложнения са изключителна рядкост", каза Кацаров.

Той посочи, че се извършват проверки на заведенията, набелязват се определени обекти. "И най-добрият контрол няма да е успешен, ако самите хора отказват да участват, не е нужно да се гоним", изтъкна здравният министър.Той допълни, че няма паника и хаос, в болниците са разкрити необходимите легла, създадена е добра организация и лекарства.

Той коментира, че в момента се изписват лекарства за домашно лечение на COVID-19. "Те са безплатни за здравно осигурените, здравно неосигурен ще получи диагностика, но няма да получи безплатни лекарства. Става по-бавно, отколкото ми се иска, има политическа намеса, опит да се саботира процесът. Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински ДКЦ-та да сключват договори за разкриване на COVID зони", подчерта Кацаров.

Здравният министър посочи, че е силен привърженик на доброволната ваксинация, но допълни, че е възможно да се обсъдят мерки за повишаване на сигурността на определени категории хора. "Например един конгрес да може да се проведе, ако в залата бъдат допускани само хора, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест", уточни Кацаров.

Той коментира и сигналите за фалшиви COVID сертификати. "Те са анонимни, да ги разкрие може полицията и прокуратурата, допускам, че част от случаите на ваксинирани в болница може да са имунизирани само на книга и затова да са починали, да са попаднали в болница и да са в тежко състояние", коментира още Кацаров.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 октомври