IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по отбрана подкрепи покупката на самолетите F-16

13 от депутатите бяха "за" ратифициране на договора с Lockheed Martin Global INC, а осем бяха „против“

18:10 | 17.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като днес Министерският съвет предложи на Народното събрание да ратифицира Рамковото споразумение между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global INC за закупуване на  F-16 блок 70, парламентарната Комисия по отбрана подкрепи законопроекта.

След продължил повече от два часа дебат депутатите, в присъствието на министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, в заседанието на ресорната комисия се включиха заместник-министрите на външните работи и на финансите Емилия Кралева и Росица Велкова, а така също и заместникът на Каракачанов - Атанас Запрянов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

"За" гласуваха 13 души, "против" бяха осем, съобщи БТА. Предлаганите договори бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу тях се обявиха от БСП и "Воля".

Министрите се надяват, че с Рамковото споразумение за промишленото сътрудничество F-16 блок 70 между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global INC ще се създадат  необходимите условия за изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход  „Придобиване на нов тип боен самолет“.

От правителството напомнят, че по време на разговорите Министерството на икономиката изрази очаквания да бъде спазен балансът между двете страни на договора – придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на индустрията. Акцент беше поставен върху намерението базовите способности да бъдат надградени, така че да се създадат възможности за регионално сътрудничество за ратифициране на международните договори за придобиване на самолети F-16.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
кремълски РЕВ? пфу!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още