IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сянката на Covid - очертава се около 45% избирателна активност

ГЕРБ-СДС запазва преднина с малко над 5 пункта пред БСП, сочи социологическо проучване

11:17 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 45% от всички анкетирани лица в проучване на "Тренд" декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори в България на 4 април. Трябва да се има предвид обаче, че разпространението на Covid-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията, предупреждават от социологическата агенция.

Делът на твърдо решилите да гласуват вече е по-нисък спрямо регистрирания от агенцията в края на февруари (47%).

"Голямата изненада ще бъде в избирателната активност. Covid-19 ще се отрази в голяма степен", прогнозира в началото на март в ефира Bulgaria ON AIR политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

избирателна избирателна

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

38% от решилите да гласуват декларират, че ще се възползват от възможността за пренареждане на партийната листа чрез преференциално гласуване за определена личност, а 45% няма да се възползват.

В най-малка степен листите ще пренареждат привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ, докато сред новите формации като „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

В настоящото проучване по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано в периода между 9 и 14 март 2021 г. чрез интервюта „лице в лице" сред 1004 души на възраст над 18 години, на респондентите е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Не се наблюдава сериозна динамика в електоралните нагласи в сравнение с проучването на „Тренд“ от миналия месец. Пет формации се очертава да имат сигурно участие в следващото Народно събрание, а две са с реални шансове.  

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 28,8% от заявилите, че ще гласуват.

БСП (23,6%) е на втора позиция с малко над 5 пр. пункта дистанция от своя основен опонент.

Третото място остава оспорвано, като „Има такъв народ“ (12,7%) и ДПС (12,1%) са с малка разлика помежду си.

Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 5,9% подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас.

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4,1% и 4% от гласуващите.

Останалите формации остават засега под 4-процентния праг за представителство в Народното събрание, като „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ събира 2,5%, „Възраждане" - 1,1%, а АБВ имат 1,1% подкрепа.

нагласи нагласи

Investor.bg разгледа и сравни предизборните програми на основните партии с шанс да влязат в Народното събрание. Тук може да прочетете анализите за данъчната политика, енергетиката и здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още