IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Симов: Държавната покупка на пшеница се очаква до края на март

Директорът на Софийска стокова борса прогнозира, че зърното ще бъде с 20% по-скъпо спрямо миналата година

20:10 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/КРАСИМИР ДЕЛЧЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/КРАСИМИР ДЕЛЧЕВ

Пазарът е в очакване на държавната покупка на пшеница. Това каза директорът на Софийската стокова борса Васил Симов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"До края на март може и да се случи тази покупка", изрази надежда Симов.

"Все още няма търговия от страна на държавата на Софийска стокова борса въпреки многобройните срещи през последните две срещи в Министерски съвет и Министерството на земеделието. Засега все още субектът на покупката не се е появил на борсата, за да оферира желанието да купи съответните видове зърно. Продавачите, които в първите дни на март бяха много заинтересовани, сега са по-изнервени и с недоверие гледат на тази предстояща търговия. Надявам се ден по-скоро да започне тя, за да се успокои пазарът", коментира експертът, според когото реколтата от 2021 г. у нас е много добра.

Той посочи, че тя трябва да се реализира възможно най-бързо, за да влезе свежа валута в българската икономика. Другият вариант е държавата, както е декларирала, да излезе като купувач - първо, за да се помогне на търговията и на зърнопроизводителите, но и да се реализира добър запас от зърно, който може да е от полза за държавата. 

„Имали сме и други случаи, в които българската държава се намесва на борсата. Необходимо е да се спазват всички законови изисквания, които съществуват в България. Има Закон за обществените поръчки, който трябва да бъде спазен, когато става въпрос за участие на държава или държавно предприятине на стоковата борса“, подчерта гостът.  

По думите му има информация от представители на държавата, че вече са на финалната права и се оформят съответните контракти. "Ние, от Софийска стокова борса, сме в пълна готовност", увери Симов.

Очакванията са новата реколта от ечемик и пшеница през юни да е добра -  над 6, даже 6,5 млн. тона се очакват по данните, предвиждани от различни ведомства. "Тя трябва да бъде прибрана и складирана. Складовете сега са пълни или наполовина пълни, но трябва да се освободят за новата реколта", коментира гостът.

Може би ще стартираме с поне 20% по-високи цени на зърното от миналогодишните, прогнозира Симов.

По думите му няма риск за качеството на зърнената продукция поради факта, че няма липса на торове, но тъй като се използа много газ при производството, а той поскъпва, цената на торовете също ще се увеличи. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още