IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета за успешно завръщане в България

За да намерите своята кариера в България, регистрирайте се сега за Кариерен Кошер 2019

16:27 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Кариерен Кошер</em></p>

Снимка: Кариерен Кошер

Колко станаха годините, прекарани навън - 10 години или може би 15? Вече не ги броите, но за сметка на това сте твърдо решени на завръщане в България окончателно. Може би вече не помните имената на улиците в родния си град или някъде по пътя сте се загубили, без да знаете как да се впишете обратно в средата тук.

Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да намерите своето място в България. А за да намерите своята кариера в България, регистрирайте се сега за Кариерен Кошер 2019.

Начертайте си план

По правилото на четирите П-та: перфектната подготовка предотвратява провала. Ето защо, ако си начертаете ясен план за основните неща, с които ще се сблъскате на първо време, преходът би бил много по-плавен. Част от този план включва със сигурност какво ще работите и къде ще живеете. Тук се включва и уреждането на чисто административни процедури, през които може да ви се наложи да преминете. Например, легализация на диплома, възстановяване на здравни права и други. Най-важното е да се информирате предварително и детайлно, за да има най-малко изненади. тук-там тук-там

Създайте си общност

Втората логична стъпка е да си създадете общност от съмишленици. Тук не става дума за семейството и приятелите, които така или иначе ще ви приемат отново с отворени обятия. Опитайте се в ежедневието си да се обградите от хора, които имат вашето светоусещане. Запишете се на любимите си занимания - спорт, хобита, посещавайте места, които са ви интересни и хората сами ще ви намерят. Идеята не е да си създадете удобен балон, в който да живеете и да се изолирате от реалната среда, а просто да започнете да “плувате” в свои води в България. Така ще разширите и кръга си от познати тук, а това винаги е от полза.

Пътувайте из България

Както се казва: опознай родината, за да я обикнеш. В случая, вие вече я обичате, щом сте се върнали, а сега остава само да „опознаете“ тази ваша стара любов отново. Много се е изписало за природата на България и с право. Затова няма да имате нужда от убеждаване колко е красива и си заслужава да се пътува из нея. България остава едно от най-красивите места. С тази разлика, че сега има много нови места, фестивали, екопътеки и куп други специални места, които можете да посетите. тук-там тук-там

Фокусирайте се върху позитивите

Това ще е може би един от най-лесните съвети, който всички ще ви дават, и най-трудният за изпълнение. Обикновено се фокусираме върху негативите, за да ги подобрим и да намерим решение на проблема. В случая би ви било полезно да се научите да търсите винаги позитивното и хубавото във всяка ситуация, в която изпадате, а такива ще има много. Отвсякъде може да се „изкопчи“ нещо полезно и хубаво. Дори от намръщени млади хора в данъчната служба, може да изскочи забавна случка или интересно познанство, стига да сте отворени към позитивизъм.

Променяйте активно средата

И ако все пак негативите ви се “набиват на очи” повече отколкото позитивите, тогава съветът е да променяте активно средата в България. Има толкова много доброволчески организации, неправителствени организации и всякакви страхотни каузи, на които можете да помагате, че няма да ви остане време да се фокусирате върху негативното. Ако пък имате идея, можете да започнете своя инициатива и да повлечете след себе си последователи и съмишленици. И в двата случая, удовлетворението от резултатите, които ще видите, ще бъде несравнимо.

Спомняте ли си тръпката, когато за първи път отидохте да живеете в чужбина? Онова трепетно очакване за неизвестното. Изглежда, че историята се повтаря, защото сега, няколко години по-късно, нашата страна е променена и е непознатото. Затова просто стегнете куфарите още веднъж и се хвърлете в приключението България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още