Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Има ли шанс Китай да придобие ключови технологични компании от Европа?

От ЕС се опитват да ограничат тези опити чрез нови призиви към държавите

Има ли шанс Китай да придобие ключови технологични компании от Европа?

Снимка: Pixabay

Европа отдавна е привлекателно място за китайските фирми, които искат да инвестират и да правят придобивания, а скорошните спадове на цените на акциите, особено на технологичните компании, могат допълнително да засилят този интерес, пише CNBC.

Според анализатор част от ключовите европейски технологични компании са „уязвими“, като се има предвид пазарния срив, но високопоставен представител на Европейския съюз е призовал страните да вземат дялове от тези компании, за да спрат китайските набези.

Епидемията на коронавируса в Китай, която се разпространи по целия свят, доведе до понижение на стойността на акциите в глобален мащаб. Някои европейски технологични компании, които са част от индустрии, смятани за стратегически, като телекомуникациите или чиповете, също понесоха удар тази година.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia записа 9,6% спад на цената на акциите си от началото на годината. Конкурентът Ericsson има по-малко понижение – с 2 на сто. Междувременно компаниите за чипове Infineon и STMicro отписаха съответно 20% и 7,5%.

„Бих казал, че Европа е уязвима, защото континентът изостава както зад Китай, така и зад САЩ в икономическия растеж и иновациите“, коментира Нийл Кемплинг, ръководител технологични, медийни и телекомуникационни проучвания в Mirabaud Securities. „Китай отдавна използва политиката на „купуването е по-бързо от изграждането“, за да разширява бързо възможностите си и сигурно смята, че скорошните проблеми и по-ниските пазарни оценки могат да представляват възможност“.

Китайските придобивания в Европа

Китайски компании направиха значителни придобивания и инвестиции в европейски технологични фирми.

През 2016 г. китайският гигант Tencent купи мажоритарен дял във финалндския разработчик на мобилни игри Supercell, а Midea придоби германската фирма за роботика Kuka. Миналата година пък финансовото технологично звено на Alibaba – Ant Financial, купи базираната във Великобритания WorldFirst.

Но контролът върху опитите за китайски поглъщания се увеличи в последно време, особено в Съединените щати, благодарение на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS). Тя блокира опитите на китайски компании да придобият американски фирми, особено такива, които оперират в ключови технологични области. Един от примерите за това е от 2018 г., когато CFIUS блокира покупката на американската компания за тестване на чипове Xcerra от китайската Hubei Xinyan.

Още по темата

През януари CFIUS се сдоби с по-големи правомощия да спира сделки заради заплаха за националната сигурност.

Това засилва притесненията за китайските придобивания в Европа.

В интервю за Financial Times от понеделник еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че страните трябва да обмислят възможността да купят дялове в компании, за да се предпазят от заплахата от китайски придобивания.

Да не забравяме търговската война между САЩ и Китай, която е и битка за технологично надмощие. В основата на спора стои въпросът кой ще доминира в следващото поколение технологии, като 5G и изкуствения интелект.  

Но Европа е приклещена в средата, особено по въпроса за 5G. Съединените щати подеха кампания да призовават своите съюзници да не допускат китайската компания Huawei Technologies в изграждането на техните нови мрежи. САЩ твърдят, че гигантът в областта на телекомуникационното оборудване дава задни вратички, благодарение на които Пекин може да извършва шпионаж чрез нейните технологии. Така Вашингтон се обърна към Германия и редица други страни да не ползват Huawei.

Единствените двама големи конкуренти на компанията са европейските Ericsson и Nokia.

След силните думи на Вестагер, Европа вероятно ще бъде по-внимателна и критична към всякакви опити китайски компании да придобиват ключови технологични играчи от континента.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
преди 3 месеца
мхм , като огладнеят още от "коронавируса " , ше клекнат .
1
 
4
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Технологични компании и Европа в едно изречение е пълен нонсенс. Гордостта на европейската икономика - компания за мобилни игри. Жалка история.
1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Има шанс, но е много малък. Големите не се продават, малките читави са "дъщерни" на големи, вечните starup-и никой не иска да ги придобива.

Още от Начало
След силно рали S&P 500 затвори сесията малко преди да постигне нов рекорд