IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки тежката 2020 г. "Стара планина" прави заявка да разпредели дивидент

Холдингът прогнозира продажбите да се свият с 12% през тази година, но финансовият резултат ще се запази близо до нивата от 2019 г.

14:46 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

„Стара планина холд“ АД и предприятията от групата изпращат една трудна година, в която месец след месец продажбите и резултатите бяха сериозно засегнати от влиянието на глобалната икономическа криза. Въпреки това в обръщение към своите акционери и инвеститори ръководството на компанията изразиха увереност, че ще разпределят дивидент от печалбата. 

„Приключихме първото полугодие със значителен спад на нетните приходи от продажби в размер на 16,4%, а параметърът EBIDTA показа снижение от 21,1%. Най-голямо понижение бе отбелязано през второто тримесечие – 22,9%, като само през месец май спадът достигна 35,8% на годишна база. Очакваният спад на продажбите през второто полугодие е от порядъка на 7% спрямо същия период на 2019 година“, правят равносметка от компанията в официално обръщение, публикувано от БФБ - София.

През 2020-та годишните продажби на предприятията от групата ще достигнат около 198 млн. лева. Това би довело до спад от 11,8% в сравнение с 2019 година. През последните три месеца на тази година компанията за първи път отбелязва минимални и нестабилни ръстове в продажбите спрямо същия период на миналата година.

„Въздействието на пандемията от COVID -19 върху индустрията в световен мащаб се очертава да бъде дълготрайно и всеобхватно. Очакванията са промишлеността у нас да бъде силно засегната поради сериозния спад на поръчките, затруднените доставки на материали и спедицията на продукцията. Секторите от индустрията, в които оперират нашите предприятия, са силно уязвими поради високата икономическа обвързаност с икономиката на Европейския съюз. В резултат на предприетите от мениджмънта енергични антикризисни мерки ние предвиждаме финансовият резултат на групата за 2020 година да се запази близо до нивата от 2019 година, като подчертаваме, че положителен елемент във финансовото състояние на групата е ниската външна задлъжнялост“, посочиха от Групата.

Нетната печалба на „Стара планина холд“ АД за 2020 година ще превиши 5 млн. лева, като компанията прави заявка, че за 24-та поредна година част от нея ще бъде разпределена като дивидент за акционерите на холдинга.

Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати през тази година, бизнес плановете на предприятията за 2021 година и очакванията за основните ни пазари. Тези резултати са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показва сериозен спад на доверието в индустриалното производство, посочват от компанията, като припомнят, че равнището на износа е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз.

Ръководството на холдинга обрисува и мрачната картина в световен мащаб. „Икономиката на ЕС продължава да е изложена на рискове от понижение, като освен голямото сътресение, предизвикано от въведените от правителствата ограничителни мерки срещу пандемията, негативно влияние ще оказва все още несигурният изход на търговския спор между САЩ и основните им търговски партньори, както и очертаващият се твърд Brexit. Макроикономическата перспектива вероятно няма да се подобри значително, което отразява продължаващата несигурност и слабост в повечето индустриални сектори. Тази несигурност може да доведе до нарастваща заплаха от протекционизъм и напрежение в глобалната търговия, а това ще се отрази върху стабилността на нашия бизнес“, не изключва дружеството.

Съветът на директорите на „Стара планина холд“ АД предвижда бавният ръст в консолидираните приходи от продажби от последните месеци на 2020 година да продължи и през 2021 година, като през първото полугодие очаква той да бъде 5,4%.

Същевременно компанията изразява по-голям оптимизъм по отношение на продажбите през второто полугодие, когато очаква ръст от 8,8% на годишна база.

При тези показатели се предвижда през 2021 година приходите от продажби в групата да достигнат 211 млн. лева. Въпреки очертаващия се ръст на продажбите е възможно финансовият резултат да отбележи спад от порядъка на 12-14%, което се дължи на изпреварващия ръст на разходите за труд при запазване на броя на наетите лица.

Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още