IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ започва извънреден мониторинг на водата около Камен бряг

Първото взимане на проби е било днес с кораб на "Гранична полиция"

15:14 | 04.10.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Министерство на отбраната</em></p>

Снимка: Министерство на отбраната

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб Vera Su, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН.

Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. 

Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото взимане на проби е било днес с кораб на "Гранична полиция". Ще се вземат регулярни водни проби в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба.

Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец. Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен, уточняват още от МСОВ.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг министерството продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.

Междувременно стана ясно, че корабът е укрепен с допълнителни котви, а по информация на Нова телевизия катер на "Гранична полиция" е приближил Vera Su и вероятно скоро моряците ще слязат, за да дадат показания. Все още не е ясно какво точно се случва, тъй като кратерът е бил в близост до кораба 15 минути, след което се е отдалечил.

Към местността „Яйлата” пътуват и плаващи бункери. С тях ще се разтовари втечненият товар от заседналия вече 15 дни кораб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а водата във варненското езеро как е? ... има ли тор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още