Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Булард: Очаква ни значителен, но кратък икономически шок и бързо възстановяване

Той изрази подкрепата си за пакета от фискални стимули

Булард: Очаква ни значителен, но кратък икономически шок и бързо възстановяване

Джеймс Булард. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Американската икономика е изправена пред огромен шок за системата в близко бъдеще, а след това ще отчете силен отскок, заяви управителят на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард в сряда, цитиран от СNBC.

По-рано тази седмица централният банкер прогнозира, че равнището на безработица ще се повиши до 30%, достигайки по-високи нива от времето на Голямата депресия. Въпреки това той каза, че въпреки че ударът ще бъде голям, той е продукт на мерките за борба с вируса и ще отмине бързо.

„Щетите ще бъдат несравними, но не се обезкуражавайте“, каза Булард и добави: „След като вирусът си отиде и ако изиграем картите си правилно и запазим всичко под контрол, всички ще се върнат на работа и всичко ще бъде наред.“

Още по темата

Булард и неговите колеги предприеха извънредни стъпки по време на кризата,  намалявайки лихвите по краткосрочните заеми до нула, прилагайки редица програми, насочени към поддържане на функционирането на пазарите и насочване на финансиране към нуждаещите се предприятия и институции.

По отношение на пакета от фискални стимули Булард заяви, че цифрата от 2 трилиона долара е приблизително правилна, като се има предвид въздействието на блокадата на голяма част от американската търговска дейност върху производството. Местните власти все по-често съветват жителите да си останат у дома, което е удар в сърцето на разчитащата на потребителите икономика на САЩ.

С очакването, че пакетът ще бъде въведен скоро, Булард каза, че сега акцентът трябва да бъде насочен към възможно най-бързото разгръщане на предимствата на програмата за служителите и компаниите. Според него икономическия удар трябва да бъде удържан в рамките на второто тримесечие на годината от април до юни.

„Всичко зависи от вируса… но третото тримесечие би било някакъв преход, където можем да предприемем по-голямо отваряне на икономиката… Може би резултатите от тестовете ще са по-добри, други фактори ще са по-добри и тогава в един момент ще можем да кажем, че това е зад нас “, каза той.

В четвъртък в телевизионно интервю управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че когато става въпрос за кредитиране, Фед няма да остане без муниции . „Все още имаме място за действия в други измерения, за да подкрепим икономиката“, посочи той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
5
 
2
преди 6 месеца
няма да е кратка криза и няма да е V риковърито
1
 
8
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Съвсем естествено е, че официалните власт в САЩ ще направят всичко възможно поне до 4 ноември т.г. колкото могат да успокояват топката, но след това ще започне истинската катастрофа , която както много от експертите предвиждат ще надвишава в пъти това , което приживяхме през 2008/ 9 година!

Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел