IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се сви повече от очакваното през тримесечието

Понижението при износа е в размер на 1,8%, което е и най-големият спад от над три години насам

09:47 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се сви неочаквано с 1,2% през трите месеца от юли до септември спрямо същия период на миналата година, като основната причина са поредицата природни бедствия, застигнали страната.

Това също така е и първият спад на брутния вътрешен продукт (БВП) за последните 
две тримесечия, отчете днес правителството, цитирано БТА.

Свиването от 1,2% през третото тримесечие е по-голямо от очаквания спад от 1%, съобщава Ройтерс.

Друга причина за по-лошото от очакваното представяне през третото тримесечие е и отслабеният износ – тревожен знак, че търговският протекционизъм се отразява на търсенето в световен мащаб.

Понижението при износа е в размер на 1,8%, което е и най-големият спад от над три години насам. Капиталовите разходи, които нараснаха с 3,1% през периода април-юли, намаляват с 0,2%, което е първи спад от две години насам.

През второто тримесечие третата по големина икономика в света отчете растеж от 0,8 на сто, което бе забавяне с 0,3 на сто спрямо началото на годината след изключителната фаза от осем поредни тримесечия на увеличение на БВП.

Министърът на икономиката Тошимицу Мотеги аргументира спада с въздействието на природните бедствия, сполетели страната, и заяви, че това е временно свиване.

„Японската икономика се очаква да се възстанови, водена основно от местното търсене“, посочи той в изявление.

От своя страна анализаторът на Sumitomo Mitsui Trust Asset Management Кацунори Китакура коментира преди излизането на данните, че „проливните дъждове, тайфуните и земетресенията възпрепятстваха потреблението на домакинствата, корпоративните инвестиции и износа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още