Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономисти: Германия и Италия ще избегнат техническа рецесия

Очакванията са растежът в двете страни да се възстанови въпреки последните по-слаби данни

Икономисти: Германия и Италия ще избегнат техническа рецесия

Снимка: Архив Ройтерс

Две от най-големите икономики в Европа ще избегнат рецесията в края на 2018 г., a растежът вероятно ще се възстанови след предишното тримесечие, когато беше отчетено свиване, пише Bloomberg.

Последните месечни проучвания на Bloomberg прогнозират, че растежът в Германия ще достигне 0,4% през последното тримесечие на миналата година въпреки тревожните сигнали от индустриалния сектор. Според проучването и Италия ще успее да избегне техническа рецесия, въпреки че през третото тримесечие се сви с 0,1%.

Индустриалното производство в Германия неочаквано отбеляза спад през ноември, увеличавайки по този начин опасенията, че икономиката може да изпадне в техническа рецесия. Спадът от 1,9% следва понижение от 0,8% през октомври в индустрията. Регистрираното свиване на индустриалното производство е широкообхатно, като най-чувствително се усеща при потребителските стоки и енергията.

На годишна база индустриалното производство в Германия отчете спад от 4,7% - най-лошият резултат за сектора от 2009 г.

Икономиката на Италия пък се сви през третото тримесечие за първи път от четири години поради по-слабото вътрешно търсене.

"Икономиката на Италия вероятно е във фаза на стагнация, а не в рецесия", заяви финансовият министър на страната Джовани Триа в интервю за вестник Corriere della Sera през уикенда, добавяйки, че дефицитът на страната ще бъде под контрол.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Марио Драги: Компаниите трябва да ускорят подготовката на Brexit без сделка