Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Луис де Гиндос: Ще отнеме време инфлацията в еврозоната да падне под 2%

През 2022 г. ръстът на цените ще се забави, а движението на размера на заплатите трябва да се следи зорко, смята заместник-председателят на ЕЦБ

Луис де Гиндос: Ще отнеме време инфлацията в еврозоната да падне под 2%

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ще отнеме повече време от очакваното инфлацията в еврозоната да падне под целта от 2%. Това мнение изрази заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс. По думите му към момента няма данни високите цени да влияят на заплатите.

Високата инфлация е предизвикателство за ЕЦБ, която няма голям опит в справянето с подобни проблеми. Бързорастящите цени допълнително усложняват вземането на решение за ключови политики на ЕЦБ на 16 декември.

Въпреки че ЕЦБ отстоява позицията си, че инфлацията е временна и ще се върне на по-ниски нива от целевите от само себе си, голяма част от представителите на банката изразяват опасенията си, че е възможен и по-неблагоприятен развой на събитията, затова и банката трябва да обуздае стимулите си. Повтаряйки до голяма степен скорошната позиция на ЕЦБ, Луис де Гиндос потвърди, че рисковете от инфлация са „умерено“ откъм позитивната страна, но спадът би бил по-бавен, отколкото се смяташе.

„Напълно убедени сме, че инфлацията ще започне да се забавя в началото на следващата година и във втората половина на 2022 г. нейното забавяне ще стане още по-силно, като така нивата се доближат до целевите 2%. Може би доближаването ще отнеме малко повече време, но без съмнение, инфлацията ще се забави през 2022 г.“, каза заместник-председателят на ЕЦБ.

Още по темата

Миналия месец инфлацията в еврозоната стигна рекордните 4,9% и повечето експерти смятат, че показателят ще стигне нива от под 2% едва към края на следващата година.

Де Гиндос посочи още, че няма доказателства заплатите да реагират на временния ценови натиск. „Очакванията са ръстът в заплатите да бъде по-висок през 2022 г., отколкото през 2021 г. Трябва да останем бдителни към развитието при заплатите и процеса на тяхното договаряне“, каза Луис де Гуиндос.

Той посочи, че докато проблемите с веригите на доставки и ограниченията заради пандемията могат да навредят на икономическото развитие краткосрочно, то тези фактори едва ли биха имали такъв ефект в по-дългосрочен период. „Не мисля, че това би попречило на възстановяването на еврозоната. Факторите на растежа за изключително силни в средносрочен план“, обобщи зам.-председателят на ЕЦБ.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Фед: Дигиталният долар може да укрепи финансовата система на САЩ