IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple повдига завесата към своите проекти за автономни коли

Компанията рядко дава информация за прогреса си в тази област

17:27 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Експертите на Apple в сферата на компютърните науки разриха нов метод, по който самоуправляващите се коли могат да засичат пешеходци и колоездачи. Информацията е публикувана в нов изследователски текст, който дава възможност да надникнем в работата на американската технологична компания в тази област, пише CNBC.

В документа от 17 ноември, публикуван в онлайн изданието arXiv, експертите на Apple Ин Джоу и Онсел Тузел обсъждат напредъка, който са постигнали, в способността за засичане на 3D обекти.

Сегашните системи за засичане на обекти разчитат на „LiDAR” технологията. Тя работи като хвърля светлина върху повърхности и измерва колко време е нужно тя да се върне обратно, за да установи колко далече са обектите. Освен това създава образи с тяхната форма.

Това обаче прави засичането на малки обекти, които се намират далече, по-трудни за откриване без допълнителна камера. Експертите от Apple твърдят, че всичко това може да бъде трудно за използване в много ситуации и може да бъде „по-чувствително към срив на сензорите“.

От Apple предлагат засичане на обекти само с LiDAR метод, който е доразработен и наречен „VoxelNet”. Той използва сложна система от компютърно наблюдение и изкуствен интелект за тази функция.

Apple е тествала процеса чрез компютърна симулация, а не в реална кола, но учените твърдят, че VoxelNet се представя по-добре от останалите методи.

Американският технологичен гигант не е говорил особено за своите проекти в сферата на самоуправляващите се коли отвъд спорадичните коментари на главния изпълнителен директор Тим Кук. По време на обявяването на финансовия отчет през август Кук заяви, че създаването на системи за автономни коли е „майката на всички проекти с изкуствен интелект“. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още