Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Baidu набира капитал за създаването на биотехнологична компания

Китайският гигант иска да набере до 2 млрд. долара

Baidu набира капитал за създаването на биотехнологична компания

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Китайският интернет гигант Baidu води преговори с инвеститори за набирането на до 2 млрд. долара за три години за нова биотехнологична компания, пише CNBC.

Компанията ще бъде самостоятелна, а не звено на Baidu, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира проекта публично.

Редица инвеститори са проявили интерес за присъединяване към финансирането, посочва един от източниците, допълвайки, че не може да разкрие повече подробности, защото преговорите все още са в ранен етап.

Baidu е отказала да коментира въпроса пред CNBC.

Биотехнологичната компания ще се фокусира върху използването на изкуствен интелект и изчислителна мощ за създаването на лекарства и даването на ранни диагнози за болести като рак, твърди още източникът.

Подобни мощни алгоритми могат да се използват за анализ на медицински снимки или за по-бърза разработка на лекарства, отколкото могат хората.

Още по темата

Ходът на Baidu се случва в момент, в който китайските технологични компании се опитват да засилят присъствието си в областта на здравеопазването – нещо, което беше ускорено от коронавирусната пандемия.

Alibaba, WeDoctor, която е подкрепена от Tencent, и Huawei се насочиха към области като доставки на лекарства, онлайн консултации с лекари и анализ на медицински изображения.

По-рано тази година Baidu даде безплатно алгоритъма си „LinerFold“ на агенции за генетични тестове, центрове за контрол на епидемии и изследователски институции. Алгоритъмът е създаден, за да идентифицира генетичния състав на вирусите, което може да помогне за разработването на ваксини.

Baidu, която обичайно е разглеждана като интернет компания, управляваща търсачка, се опитва да разшири бизнеса си в нови посоки – от автономни коли до здравни технологии, тъй като се сблъсква с нарастваща конкуренция в основния си бизнес.

Главният изпълнителен директор Робин Ли лично е ангажиран с биотехнологичния проект, твърди източник.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Трима астронавти пристигнаха на новата космическа станция на Китай