Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

IBM и други компании пускат блокчейн мрежа за управление на доставките

Според фирмите това е шанс за справяне с тромавите процеси, които често се извършват на ръка

IBM и други компании пускат блокчейн мрежа за управление на доставките

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) обяви днес пускането на нова блокчейн мрежа, която има за цел да подобри тромавото управление на веригата за доставки, предава Ройтерс.

Управлението на веригата за доставки включва съблюдаването на потока от стоки и услуги, като следенето на движението и съхранението на сурови материали, складови наличности и завършени стоки. Тази област беше идентифицирана като една от онези, които могат да се възползват от блокчейн технологията.

Компанията за пазарни проучвания Gartner заяви, че до 2023 г. блокчейнът ще поддържа глобалното движение и следене на стоки и услуги на стойност 2 трлн. долара годишно.

Новата блокчейн мрежа се нарича Trust Your Supplier, а освен IBM като основатели в проекта участват Anheuser-Busch InBev, Cisco, GlaxoSmithKline, Lenovo, Nokia, Schneider Electric и Vodafone.

Chainyard, специализирана в блокчейна фирма, предоставя технологията и изгражда мрежата, използвайки блокчейн платформа на IBM. Междувременно другите фирми въвеждат своите данни за доставки в нея и допринасят с експертизата си за разширяването на мрежата.

Традиционните методи за управление на доставките често включват ръчно въвеждане на данни, което прави трудно верифицирането и проследяването на документи, като ISO сертификати, информация за банкови сметки, данъчни и застрахователни документи, както и грешки.

Като използва децентрализиран подход и одитни функции, изградени на блокчейна, компанията твърди, че новата мрежа ще премахне процесите, които досега се правеха на ръка и ще помогне за намаляване на риска от измами и грешки.

"Валидацията и включването на нови доставчици е ключов проблем за всяка компания, която разчита на стабилна верига за доставки, за да прави бизнес“, коментира Мари Вик, генерален мениджър на IBM по блокчейна.

По думите ѝ IBM предвижда между 70 и 80% намаление на времето, което ѝ е нужно за въвеждане на новите доставчици и приблизително 50% намаление на административните разходи в рамките на собствения ѝ бизнес.

IBM има 18 500 доставчика по целия свят и твърди, че ще започне да използва Trust Your Supplier, като първоначално ще включи 4000 от своите доставчици в Северна Америка. Това ще се случи в следващите няколко месеца.

По статията работи: Елена Кирилова
Още по темата: Новини IBM блокчейн

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Epic Games, Spotify и сие създават алианс за натиск върху магазините за приложения