IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти разкриха счетоводни грешки на Xiaomi

Финансовото министерство на Китай е направило инспекции на няколко местни компании

12:39 | 30.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти обявиха, че производителят на смартфони Xiaomi е направил грешки в своето счетоводство, което изпрати цената на акциите на листнатата в Хонконг компания надолу на фона на по-големите разпродажби на китайски технологични книжа, предава Ройтерс.

Xiaomi е една от няколко интернет компании, включени в годишната инспекция на Министерството на финансите на Китай. Сред другите се нареждат фирмата за електронна търговия Suning.Com и разработчикът на онлайн игри Wuhu Shunrong Sanqi Interactive Entertainment Network Technology.

Книжата на Xiaomi понижиха стойността си с 4 на сто тази сутрин.

В докладите си министерството посочва, че Xiaomi е направила данъчни грешки в корпоративните си финанси и некоректно е вписала част от корпоративните си разходи. В документа се твърди, че фирмата вече е отстранила грешките.

Той гласи още, че други компании са направили усилия да избегнат данъци, като са насочили печалбата си в чужбина.

Говорителка на Xiaomi е отказала да коментира въпроса.

Порицанието от страна на властите се случва в момент, в който компанията е изправена пред проблеми след дългоочакваното ѝ листване през юли. Книжата на Xiaomi са понижили стойността си с повече от 30 на сто след IPO-то, след по-големите разпродажби на китайски технологични акции, което засегна също Tencent Holdings и Alibaba Group Holding.

Всичко това се случва в момент, в който Китай ревизира своя данъчен кодекс.

Въпреки понижаването на цената на акциите ѝ Xiaomi твърди, че има добро търсене на смартфоните ѝ през 2018 г. По-рано този месец компанията разкри, че е надминала годишната си цел за 100 млн. продадени смартфона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още