IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците пазаруват най-малко онлайн в ЕС

Дрехите и спортните стоки са най-предпочитани от сънародниците ни за покупка в интернет, сочат дани на Евростат

13:46 | 30.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българите и румънците са пазарували най-малко в интернет сред гражданите на страните членки на ЕС през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Само 21 на сто от сънародниците ни са прибягвали до електронната търговия миналата година, но все пак делът им е нараснал значително спрямо 2008 г., когато едва 3% от българите са пазарували онлайн.

Това поставя страната ни на предпоследно място в ЕС след Румъния, където само 20% от хората разчитат на електронната търговия за покупките си.

Българите пазаруват в интернет предимно дрехи и спортни стоки – 76% от сънародниците ни са поръчвали такива стоки онлайн миналата година. По този показател страната ни дори е на първо място в ЕС заедно с Холандия и Малта. Малко след нас са румънците със 73%.

33% от българите са поръчвали онлайн стоки за дома през миналата година, а следващи по популярност са онлайн резервациите за пътувания и настаняване с 21%. Само 14 на сто от сънародниците ни са си поръчвали храна по интернет миналата година, а 15 на сто са пазарували електроника онлайн. Последни по популярност са книгите и списанията – само 10 на сто от българите са правили подобни поръчки в интернет миналата година. Електронна Електронна

Най-активно онлайн у нас пазаруват хората на възраст между 20 и 24 години – 44% от тях са си поръчвали стоки в интернет през миналата година.

Като цяло онлайн пазаруването става все по-популярно в Европейския съюз, констатира Евростат. Потребителите оценяват предимствата на електронната търговия като възможност за пазаруване по всяко време и отвсякъде, достъп до по-широка гама от продукти и възможност за лесно сравняване на цените.

Черният петък и предстоящият кибер понеделник са особено популярни дни за хората, които търсят големи намаления онлайн.

60 на сто от жителите на страните членки на ЕС на възраст между 16 и 74 години са пазарували онлайн миналата година спрямо едва 32 на сто през 2008 г.

Въпреки че мъжете обичайно пазаруват онлайн малко повече от жените, делът на пазаруващите сред дамите е нараснал повече през последните десет години – от 30% през 2008 г., на 59% миналата година. При мъжете повишението е от 35% през 2008 г. на 61% през 2018 г.

През последните десет години делът на пазаруващите онлайн в ЕС е нараснал във всички възрастови групи, но най-отчетливо е повишението при по-младите потребители на интернет на възраст между 16 и 24 години. 72% от тях са поръчвали стоки онлайн миналата година спрямо 40% десет години по-рано. 78% от хората на възраст между 25 и 45 години също са пазарували в интернет през 2018 г. спрямо 46 на сто десет години по-рано.

Електронната търговия е най-популярна в Дания, Великобритания и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още